“Звісно, зможеш!”: в Україні стартувала інфокампанія для зменшення гендерного розриву в оплаті праці

Дата: 18 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

18 вересня у світі відзначають Міжнародний день рівної оплати праці. Тим часом в Україні стартувала інформаційна кампанія “Звісно, зможеш!”, яка має на меті зменшення гендерного розриву в заробітній платі.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Фото: Canva

До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у 2021 році, різниця у заробітній платі між чоловіками та жінками становила 18,6%. Тож наразі основною метою кампанії є скорочення цього розриву до 13,6% до 2030 року.

Ще у 2015 році цей розрив складав 26%, але до 2021 року вдалося суттєво його скоротити.

Заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна наголосила, що одним із важливих кроків для подолання цього розриву є розробка нового Трудового кодексу. Ухвалення цього документа надасть жінкам більше можливостей для професійної самореалізації та зміцнить їхні права.

Крім того, у новому кодексі планується закріпити на законодавчому рівні принцип рівної оплати для жінок і чоловіків за працю однакової цінності, а також передбачити правовий захист жінок на роботі у рамках позитивних дій (які іноді також називають “позитивною дискримінацією”), що допоможе підвищити їхню конкурентоспроможність на ринку праці.

З 18 вересня Міністерство економіки спільно з ООН Жінки, за підтримки Офісу першої леді України та уряду Швеції, розпочинає реалізацію національної інформаційної кампанії “Звісно, зможеш!”. Її мета полягає у тому, щоб боротися з гендерними стереотипами у професійній сфері та привернути увагу до проблеми нерівності в оплаті праці між жінками і чоловіками.

Представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш наголосила, що, попри те, що Україна переживає один із найважчих періодів своєї історії через війну з Росією, просування гендерної рівності та посилення прав і можливостей жінок залишаються пріоритетними завданнями. 

“Зменшення гендерного розриву в оплаті праці є ключовою частиною цих зусиль. Тільки якщо жінки отримуватимуть таку ж оплату за роботу рівної цінності, як і чоловіки, ми зможемо досягти справжньої рівності. Тоді жінки зможуть повною мірою сприяти опору та відновленню країни”, – підкреслила вона.

За словами посадовиці, через комунікаційну кампанію “Звісно, зможеш!” ООН прагне підвищити обізнаність населення про розрив у зарплатах між чоловіками та жінками, а також підкреслити важливість співпраці уряду, бізнесу та громадянського суспільства у вирішенні цього питання.

Гюнеш сподівається на продовження плідної взаємодії з приватним сектором, особливо з тими компаніями, які вже взяли на себе зобов’язання сприяти гендерній рівності, підписавши Принципи розширення прав і можливостей жінок (WEPs) і приєднавшись до “Альянсу з гендерно відповідального та інклюзивного відновлення в Україні”.

Нагадаємо, що згідно з новим опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, щонайменше 68% опитаних українців вважають, що чоловіки та жінки мають однакові шанси обійняти керуючі посади на роботі, а 31% такої думки не поділяє. 

Також серед опитаних 62% вважають, що до працівниць та працівників ставляться однаково на роботі, 37% так не вважають. Також 63% упевнені, що і чоловіки, і жінки отримують однакову заробітну плату, а 34% з цим не погоджуються. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter