Звільнений за антисемітизм ексконсул Марущинець продовжує працювати в МЗС

Дата: 17 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Відкликаний у травні минулого року за антисемітські дописи у фейсбуку консул України в Гамбурзі Василь Марущинець продовжує працювати в МЗС. 

Цю інформацію журналісту ZMINA підтвердили в Департаменті протидії загрозам з боку Російської Федерації при міністерстві, де наразі працює ексконсул.

Один з дописів Марущинця у фейсбуку

Історія з Марущинцем набула розголосу в травні 2018 року. Тоді ЗМІ написали про те, що він робив перепости малюнків зі стилізованою під український прапор свастикою на своїй сторінці в соціальній мережі, а в коментарях до своїх дописів писав, що “фашистом бути почесно”.

Згодом МЗС відкрило дисциплінарне провадження проти Марущинця, а потім відкликало його з посади. Інформація про антисеміта на посаді консула в Німеччині спричинила хвилю обурення серед дипломатів, а матеріали про цю ситуацію з’явились у низці українських та закордонних видань, зокрема в Reuters, Daily Mail та The New York Times.

Однак у листопаді поточного року Марущинець на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що виграв апеляційний суд за своїм позовом до МЗС за нібито протиправне звільнення.

ДО УВАГИ УКРАЇНЦІВ !!!11.11.2019Рівнесенько через 101 рік після закінчення І-ої Світової війни моя команда ВИГРАЛА…

Gepostet von Василь Марущинець am Montag, 11. November 2019

Згодом цю інформацію у відповіді на запит видання “Українські новини” підтвердило МЗС. Згідно з відповіддю, Марущинця поновили у відомстві на посаді першого секретаря безпекового відділу Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації. Працювати ексконсул почав з 9 грудня з окладом у 9600 гривень на місяць. 

Окрім цього, Марущинцю мають виплатити компенсацію за час вимушеного прогулу в розмірі 218 тисяч гривень. Журналісту ZMINA в департаменті підтвердили інформацію про поновлення чиновника та зазначили, що він регулярно з’являється на роботі. 

Як відомо, за минулий рік експерти не зафіксували в Україні жодного випадку насильства на ґрунті антисемітизму. Однак інколи українські чиновники опиняються в центрі антисемітських скандалів. Так, головний військовий прокурор Анатолій Матіос під час одного з інтерв’ю натякнув, що “євреї хочуть залити кров’ю слов’ян українську землю”.

Також мер українського міста Сколе Володимир Москаль у травні 2018 року провів антисемітську лекцію, де розповів, що Україною править “московсько-ж*дівська влада”. Тоді чиновник, як йому здалося, провів аналіз Кабали та Тори. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter