Звільнення за контакти в окупації: парламент підтримав пропозиції Зеленського і скасував суперечливу норму

Дата: 04 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала пропозиції Володимира Зеленського щодо законопроєкту № 7731 і виключила з нього норму, яка надавала роботодавцям право звільнити працівника за неповідомлення про зв’язки з людьми на окупованих територіях. 

Про це повідомив народний депутат Павло Фролов

Фото: armyinform

Спершу нардепи пропонували за допомогою документа додати до Кодексу законів про працю норму, що обмежувала б роботу на держпідприємствах стратегічного значення тим, хто підтримує державу-окупанта. Але до другого читання документ сильно змінився, і до правил внутрішнього трудового розпорядку додали норму про неповідомлення про контакти в окупації. Це порушує Регламент Верховної Ради України, згідно з яким пропозиції й поправки повинні відповідати предмету правового регулювання законопроєкту.

Після того, як парламент ухвалив згаданий закон, низка правозахисних організацій закликали президента Володимира Зеленського ветувати його. Критики звертали увагу, що законопроєкт суперечить державній політиці реінтеграції та фактично робить з мільйонів переселенців та інших громадян, зареєстрованих в окупації, тих, “зв’язок” з ким слід сприймати як загрозу. 

Аналіз документа показав, що він не містить визначення “зв’язків із фізичними особами”, тож не зрозуміло, контакт із ким може призвести до проблем. 

“Родинні зв’язки, контакти з колегами й друзями чи, може, підтримка зв’язків у соціальних мережах (як-от обговорення з невідомими людьми новин, поточної ситуації абощо). Невизначеність обсягу та змісту поняття “зв’язки”, про які має бути сповіщено роботодавця, очевидно порушує принцип правової визначеності й передбачуваності застосування правових норм. Таке положення фактично дозволяє роботодавцеві звільнити працівника безпідставно”, – йшлося у зверненні правозахисників. 

Зеленський, ветувавши закон, запропонував вилучити пункт закону про надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких розташоване на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України.

Саме щодо цього пункту і були застереження правозахисників. 

Нагадаємо, що експерти вже радять владі не зволікати та напрацьовувати ефективну державну політику з реінтеграції деокупованих територій України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter