Звільнення судді Бабенка, який схиляв підлеглого до нечесного суду, відкладається на невизначений термін

Дата: 01 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя перенесла розгляд рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо звільнення голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка. ВККС ще 28 червня 2017 року рекомендувала звільнити Бабенка за тиск на суддю цього суду Сергія Бондаренка, змушуючи прийняти неправосудне рішення на користь позивача.

Голова Апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, сьогодні на початку засідання голова ВРП Ігор Бенедисюк запропонував доповідачці розглянути клопотання Володимира Бабенка. У ньому він просив перенести розгляд рекомендацій ВККС, бо ці рекомендації він оскаржує у Верховному Суді. Там його скаргу мають розглянути 6 березня о 14:30.

Після виходу з нарадчої кімнати члени ВРП оголосили про відкладення розгляду питання звільнення голови суду, не назвавши дату наступного засідання.

Захист судді Сергія Бондаренка невдоволений рішенням ВРП. За словами адвоката судді Романа Маселко, відповідно до регламенту ВРП, подання ВККС мало би бути розглянуте протягом місяця.

“Але ВРП тягнула понад 6 місяців і лише після численних листів та вимог призначила його розгляд… Доволі часто судді оскаржують такі рішення і ВРП не чекає рішення суду. Не чекають і інші органи. Але сьогодні ВРП пішла на зустріч В.Бабенку та відклала розгляд цього питання на невизначений час”, — коментує він.

Роман Маселко також заявив, що ВРП повністю ігнорує права судді Бондаренка як скаржника у цій справі та його як адвоката.

“Вдумайтесь, рішення про звільнення Бабенка прийняте ВККС на підставі наших заяв, а ми до сих пір не отримали рішення, нам відмовили у ознайомленні зі справою, не питали думки при вирішенні клопотання про відкладення”, — обурюється він.

“Як і у ситуації з Ластовкою, Бабенко “нужний і дуже ручний” суддя. У Черкаську область пішла справа Шабуніна (Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції — ред.) та вирішується цілий ряд інших цікавих справ. Особисто Луценко допомагає Бабенку уникнути відповідальності”, — додав Роман Маселко.

Нагадаємо, що Сергій Бондаренко записав розмову, на якому голова суду вимагав від нього прийняти неправосудне рішення у справі підприємства Дмитра Фірташа до вчительки Оксани Яшан про виселення її зі службового приміщення. Володимир Бабенко назвав запис нарізкою з окремих розмов. Експертиза МВС визнала, що голос на записі належить голові суду. Вона також встановила відсутність втручань у запис.

Після того, як Сергій Бондаренко відмовився виносити неправосудне рішення, він зазнав систематичного тиску, погроз та дезорганізації його роботи. Суддя пережив підпал машини та чатування невідомих під його квартирою.

У жовтні 2017 року начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк розповів про саботаж кримінальної справи стосовно Володимира Бабенка.

Слідчі планували інкримінувати йому порушення ст. 191 КК (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) через його участь у відчуженні приміщення Апеляційного суду Черкаської області та ст. 364 КК (“Зловживання владою або службовим становищем”).

З хронологією подій довкола конфліктної ситуації в Апеляційному суді Черкаської області можна ознайомитись тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter