Звільнені з таємної тюрми СБУ у Харкові розказали про себе міжнародним правозахисникам

Дата: 28 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Після звільнення 13 осіб, які таємно утримувались під вартою в приміщеннях Служби безпеки України у Харкові, міжнародні правозахисники отримали нові свідчення про незаконні затримання з боку української влади.

Про це говорять правозахисні організації Amnesty InternationaI і Human Rights Watch у спільній заяві, переданій Центру інформації про права людини.

Правозахисники стверджують, що звільнення цих 13 осіб відбулось після оприлюднення у липні їхньої доповіді “Тебе не існує” про застосування тортур і про випадки таємного утримання під вартою як українською владою так і проросійськими сепаратистами під час конфлікту на сході України.

Тепер організації звертаються до Головного військового прокурора України з новими деталями таємного утримання під вартою в Україні, включаючи докладні свідчення від деяких із звільнених, а також з подробицями про п’ятьох людей, які досі таємно затримані в СБУ.

“Українська влада, як і раніше не визнає ганебну практику таємного утримання під вартою. але докази є красномовними. Ми вітаємо звільнення 13 осіб, але це ще раз підтверджує необхідність припинення цієї практики, розслідування цих порушень і відновлення справедливості щодо жертв”, – сказав Джон Дальхусен, регіональний директор програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

Правозахисники згадують, що перед оприлюдненням доповіді, вони зустрілися з Головним військовим прокурором України і подали йому список з 16 осіб, які за неперевіреними даними перебували в Харкові. Він пообіцяв особисто контролювати розслідування практики таємного утримання під вартою.

Після цього Amnesty International і Human Rights Watch стало відомо, що 6 чоловіків були звільнені 25 липня та 6 чоловіків і одна жінка були звільнені 2 серпня. 12 людей зі звільнених були серед тих 16, які були у списку правозахисників. Також з’ясувалося, що один із того списку був випущений в березні 2016 року, а ще троє осіб були передані в секретне СІЗО в квітні 2016 року, один з яких був випущений 2-го серпня.

Представникам двох організацій вдалося сконтактувати із сімома з недавно випущених секретних ув’язнених і опитати п’ятьох з них. Їхні випадки підтверджують шокуючі висновки доповіді “Тебе не існує”. Троє з колишніх таємних затриманих – Микола Вакарук, Виктор Ашихін і Дмитро Корольов – мають намір домагатися справедливості. Двоє інших попросили про анонімність через страх репресій проти них самих або їхніх родин.

“Ми закликаємо Київ негайно вжити заходів, щоб домогтися звільнення тих, хто досі є таємно затриманим, і забезпечити правосуддя та захист для тих, хто зараз шукає його,” – сказав Джон Дальхусен.

За даними правозахисників, інтерв’ю з колишніми ув’язненими вказують на очевидні спроби української влади приховати використання секретного ізолятора в управлінні СБУ в Харкові.

Віктор Ашихін був примусово вивезений з власного будинку в Українську 7 грудня 2014 року і випущений 25 липня 2016 року. Він розповів Amnesty International, що був переміщений охоронцями тричі під час свого 597-денного незаконного затримання з метою приховання його від незалежних спостерігачів. 10 лютого 2015 року охоронці наказали затриманим зібрати свої речі, надягли поліетиленові пакети їм на голови і вивели їх із камер на інший поверх будівлі. Вони розповіли, що їх камери були очищені і провітрені для видалення слідів їхнього утримання. Пізніше вони підслухали, як охоронці говорили, що “якійсь чиновник” відвідував центр. Подібні спроби приховати ув’язнених були зроблені 20 квітня і 20 травня 2016 року.

Микола Вакарук був примусово вивезений зі свого будинку в Українську 9 грудня 2014 року і випущений 25 липня 2016 року. В жовтні 2015 року у нього піднялась висока температура, він був доставлений в лікарню № 17 у Харкові і зареєстрований під вигаданим ім’ям Сергій Петрович. Після операції з видалення нирки він провів 10 днів у відділенні інтенсивної терапії та ще 20 днів на післяопераційному відновленні. Увесь цей час Вакарук був прикутий наручниками до ліжка і охоронявся офіцером СБУ.

Після звільнення, охоронці віддали затриманим паспорта і видали від 50 до 200 гривень “на транспортні витрати.” Вони недвозначно попереджали колишніх ув’язнених про необхідність мовчання щодо таємного утримання під вартою в СБУ і погрожували серйозними наслідками в разі, публічного оприлюднення своїх історій.

П’ятеро людей залишаються в секретній в’язниці

За словами співрозмовників Amnesty International і Human Rights Watch, щонайменше п’ять осіб все ще знаходяться в таємних місцях позбавлення волі. Двоє є громадянами Російської Федерації і двоє українцями з Харкова. П’ята людина нібито страждає на психічне захворювання, хоча нещодавно звільнені не могли надати додаткові відомості про її особу.

Одним з тих, хто досі перебуває в таємних місцях позбавлення волі є громадянин Росії Володимир Безобразов. Він був заарештований під час сімейного відпочинку в Кароліно-Бугазі Одеської області, в травні 2014 року. Його заарештував в кафе голова місцевого прикордонного загону за коментарі на підтримку проросійських сепаратистів. Після двох днів на базі прикордонників в Кароліно-Бугазі, Безобразов “зізнався”, у вербуванні проросійських бойовиків на території України і був звинувачений в спробі порушення територіальної цілісності України (ст. 110 Кримінального кодексу України). Безобразов відмовився від свого “зізнання” в суді, стверджуючи, що це було зроблено під тиском.

У березні 2015 року, українські посередники з обміну запропонували адвокату Безобразова звільнити останнього в обмін на українського бійця, захопленого проросійськими сепаратистами в Луганську, якщо він підтвердить своє “зізнання” в суді. Він погодився і 6 березня 2015 року Овідіопольський районний суд призначив йому три роки умовно.

За словами Безобразова, коли він залишав будівлю суду, до входу під’їхав фургон, звідти вийшли кілька чоловіків, заштовхнули його всередину і поїхали. Через два місяці, в травні 2015 року, мати Безобразова Людмила Коробова дізналася від людини, яка була звільнена з таємного утримання під вартою в харківському СБУ, що її син перебуває там. У період з травня 2015 року по серпень 2016 року, Коробова отримала один телефонний дзвінок від Безобразова і кілька телефонних дзвінків від звільнених співкамерників, які підтверджують його утримання під вартою в установі Харкова.

“Верховенство закону наразі порушується в Україні. Українська влада не може сподіватися на капітальний ремонт своєї системи кримінального правосуддя в той час, як представники її правоохоронних органів беруть участь в такій кричущий практиці за такої повної безкарності. В інтересах України якнайшвидше вирішити цю проблему, ніж заперечувати її,” – сказав Джон Дальхусен.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter