Зниження росіянами рівня води в Каховському водосховищі є новою загрозою для ЗАЕС – голова “Енергоатому”

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок воєнних дій загарбників відбувається неконтрольоване скидання води на тимчасово окупованій Каховській ГЕС. Це призводить до стрімкого зниження води в Каховському водосховищі та загрожує безпечній роботі й на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

Про це під час брифінгу заявив президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

Фото: EPA

“Зараз рівень води у водосховищі становить 13,8 метра за нормального значення в 16 метрів, необхідного для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки”, – пояснив Котін.

За його словами, таке зниження рівня води в Каховському водосховищі є новою загрозою від окупантів для ЗАЕС, оскільки впродовж попередніх днів рівень падав ще більше – до 13,7 і навіть 13,6 метра.

Президент “Енергоатому” пояснив, що наразі ставок-охолоджувач досить наповнений та поки що води для потреб ЗАЕС вистачає, проте в разі погіршення ситуації й подальшого зниження рівня води це стане значною проблемою для станції. 

“Рівень 12,8 метра буде аварійним, а 12 метрів – критичним. Сподіваюсь, що присутня там місія МАГАТЕ контролює ситуацію і не допустить критичного стану”, – підсумував він.

Нагадаємо, що в уряді звинувачують Росію в екоциді через осушення Каховського водосховища. Фахівці кажуть, що вода витікає через шлюзи з листопада минулого року, а тому нині її рівень впав до найнижчої позначки за три десятиліття. Така ситуація впливає на щонайменше три напрями: доступ до води для людей, зрошення та охолодження ЗАЕС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter