Зникнення та смерть журналістки Вікторії Рощиної розслідуватимуть як воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Справу про зникнення української журналістки Вікторії Рощиної докваліфікували та розслідуватимуть як воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора. 

Фото: Hromadske

Вікторію Рощину утримували як мінімум у двох тюрмах: виправній колонії №77 у Бердянську та СІЗО №2 у Таганрозі. Саме про останній заклад колишні полонені розповідають як про один із найжорстокіших ізоляторів Росії. Адміністрація установи використовує тортури, намагаючись отримати з полонених зізнання. 

Виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко повідомила на своїй сторінці у фейсбуку, що з перших місяців повномасштабного вторгнення росіяни використовують обидва місця для утримання як українських військових, так і цивільних, зокрема жінок. 

За інформацією правозахисниці, Рощину утримували у камері-одиночці в Таганрозі принаймні з травня до вересня 2024 року. Напередодні обміну 13 вересня 2024 року медійницю та ще мінімум одну жінку з Мелітополя вивезли з Таганрога. 

Росіяни повідомляють, що Рощина померла 19 вересня 2024 року, однак причини її смерті наразі невідомі. 

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що у нього є офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть журналістки. 

“В черговий раз у російській неволі гине людина, перебування якої у застінках РФ було підтверджене МКЧХ! Чому молода жінка померла, перебуваючи в російській неволі, – невідомо”, – додав уповноважений.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко розповів, що Рощина була у списках на обмін. Її мали етапувати з Таганрога до московського СІЗО “Лефортово”. 

Нагадаємо, 16 березня 2022 року стало відомо про затримання журналістки. Її утримували ефесбівці. Тоді вона перебувала в окупованому Бердянську. 22 березня російські військові звільнили Рощину з полону, змусивши записати відео із запереченням претензій до спецслужб РФ. 

Вдруге Рощина зникла у серпні 2023 року під час поїздки на окуповані території. У квітні 2024 року РФ вперше підтвердила, що незаконно утримує її.

За даними НСЖУ, щонайменше 28 українських працівників медіа та громадянських журналістів, зокрема в тимчасово окупованому Криму, перебувають у неволі внаслідок незаконних затримань, захоплень у полон, облудних звинувачень і фальсифікованих “судових процесів” російських окупантів на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter