У Запорізькій області зник студент, якого окупанти три місяці утримували в СІЗО Токмака, а потім нібито “депортували” на підконтрольну територію

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Запорізькі області зник студент Богдан Пшеничний, якого окупанти три місяці утримували в СІЗО Токмака, а 27 листопада нібито “депортували” на підконтрольну Україні територію. Однак у Запоріжжі, де Богдана чекали знайомі, він так і не з’явився. Рідні майже місяць намагаються знайти інформацію про нього. 

Про це ZMINA розповів друг Богдана Данило Вербицький.

Богдан Пшеничний. Фото надане знайомими

За його словами, Богдан Пшеничний є студентом філологічного факультету Запорізького університету та до повномасштабної війни мешкав у гуртожитку. Перед війною хлопець поїхав провідати батьків до міста Токмак, яке потім окупували росіяни. Маючи проукраїнську позицію і не бажаючи залишатися в захопленому місті, він вирішив повернутися до Запоріжжя. Однак напередодні від’їзду Богдана затримала так звана “військова комендатура” і доправила до СІЗО.

Вони відібрали в нього телефон та посадили до місцевого СІЗО. Можливо, у нього в телефоні знайшли українські пабліки або його хтось здав. Батьки щоранку носили йому в слідчий ізолятор їжу та одяг. Це все тривало протягом трьох місяців. Але одного дня, коли батьки знову прийшли до СІЗО, там сказали, що їхнього сина депортували на територію, підконтрольну українській владі. Так вони втратили з ним будь-який зв’язок. Ніхто не знає, де він”, – розповідає Данило.

Він додав, батьки Богдана не спілкувалися з ним у СІЗО, а лише отримували записки, які він передавав через наглядача закладу. 

Він писав, що в нього все гаразд. А перед зникненням написав, що його мають депортувати до Запорізької області й він цьому дуже радий”, – повідомив Данило Вербицький.

За його словами, після зникнення Богдана із СІЗО його близькі писали заяви до так званої “поліції” та інших “органів” окупаційної адміністрації Мелітополя. Їхні працівники підтвердили інформацію про його депортацію.

Нещодавно мені надіслали фотографію з проросійського пабліка “Василівка онлайн”, на якій Богдан стоїть біля блокпоста у Василівці з кульками в руках. Світлина була датована 28 листопада. Навіть якщо припустити, що його могли депортувати, то для того, щоб дістатися українських блокпостів, йому довелося б пройти кілька окупованих населених пунктів“, – пояснив Вербицький.

Тож друг Богдана подав заяву про його зникнення до поліції. У правоохоронних органах сказали, що передадуть усі дані до СБУ.

Після того як ми дізналися про його зникнення, ми подумали, що необхідно поширити інформацію в запорізьких пабліках. Ми сподіваємося, що якщо його дійсно депортували, то його міг хтось побачити. Адміністрація університету навіть знайшла йому квартиру і хотіла на початках допомогти. Того ж дня мені написав якийсь чоловік із Запоріжжя, який нібито бачив схожу на Богдана людину. Є припущення, що його могли вивезти до Криму. Окупанти таке практикують не вперше. Мені одна дівчина написала, що вона знає про випадки, коли людей вивозили до Криму і просто залишали на вулиці без документів та телефонів“, – додав друг Богдана. 

Нагадаємо, за даними Міжнародної комісії  з питань зниклих безвісти, станом на початок грудня більш ніж 15 тисяч людей зникло безвісти через повномасштабну війну в Україні.

За даними Херсонської обласної прокуратури, російські війська та окупаційна влада викрали на території Херсонської області 613 людей.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter