“Знайте своє місце, жінко”: антипремія за сексизм “Це яйце!” оголосила короткий список номінантів

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Організатори антипремії за сексизм “Це яйце!” оприлюднили короткий список цьогорічних номінантів, до яких традиційно потрапили українські ЗМІ, політики, депутати та чиновники. 

Як зазначають в оргкомітеті, будь-які фізичні чи юридичні особи, за винятком органів державної влади, місцевого самоврядування та політичних партій, у період з 1 по 21 листопада могли подавати кандидатури на отримання антипремії. 

Цьогоріч оргкомітет отримав 41 заявку, з яких журі сформувало короткий список номінантів. 

Так, у номінацію Сексистський матеріал” потрапили матеріали або сюжети, що містять сексистські висловлювання та були оприлюднені на ТБ, друкованому чи онлайн ЗМІ або на радіо.

  • Інтернет-видання “Коментарі” за статтю “Коментарі” запускають опитування “Найсексуальніші народні депутати України (жінки) — ТОП-25”,
  • Інтернет-видання “Хвиля” та автор Всеволод Непогодін за статтю “Украинская женщина как убийца семьи”, в якій дискримінуються жінки, культивуються негативні гендерні стереотипи, містяться прямі образи, сексизм і ненормативна лексика.
  • Інтернет-видання “Радіотрек” та Максим Розенко за матеріал “Зґвалтував!? “Молодий красень-хореограф, за яким упадали зграї учениць”, в якому відповідальність переноситься з кривдника на неповнолітню потерпілу від зґвалтування.
  • Телеканал “Україна” та авторка Олександра Красновська за статтю “Чоловіки на шоу “Я везу тобі красу” розповіли, як реагують на великі груди”. Також у тексті йдеться і про те, як мають одягатися жінки (до прикладу, на перше побачення не треба вдягатися вульгарно тощо).
  • “Події Закарпаття” та автор Василь Сочка за статтю “Закарпатські ліси отримали нового красуню-керівника, у заголовку якої йде об’єктивізація жінки та применшення її якості як фахівчині.
  • Спецпроєкт телеканалу “1+1” “Код доступу” та ведуча Людмила Бадалян. У проєкті представлені матеріали, які містять гендерні упередження, як щодо чоловіків, так і щодо жінок. До прикладу, психологи-експерти вчать, що жінки мають бігати довкола чоловіків, догоджати їм, у проєкті запевняють, що неодружені чоловіки — це жахливо, знецінюються особистий досвід залучених героїв матеріалу, жінок подають як мисливиць, які мають “упіймати в тенета холостяків, тощо

У номінації “Сексистське висловлювання” представлені висловлювання публічних осіб (чиновники, політики, лідери думок та інші), які містять сексизм і були трансльовані в медіа чи соцмережах. Цього року найбільше балів набрали такі спікери-сексисти: 

  • Народний депутат Ілля Кива за його сексистські висловлювання на адресу журналісток у кулуарах Верховної Ради 29 квітня 2021 року: одній він заявив, що є сексистом, а іншій порадив записатися до фанклубу його статевого органу. Відео спілкування журналісток із народним обранцем опублікували в Telegram-каналі PavlovskyNews. Так, Ілля Кива відмовив у коментарі одній з журналістці зі словами: “Вас не вчили спілкуватися з чоловіками – з глибокою повагою?”, “Ви – дівчина, я – чоловік. Ви ж пам’ятаєте, що я сексист? Знайте своє місце, жінко”.
  • Народний депутат Сергій Рудик, який 28 січня 2021 року у парламенті так прокоментував виступ народної депутатки від “Слуги народу” Мар’яни Безуглої про законопроєкт щодо реформи СБУ: “Мене дивує, як і кожного в цьому залі, як дівчинка, якій 32 роки, яка працювала в системі охорони здоров’я, та ні дня, сподіваюсь, не працювала у цій структурі, закликає нас проголосувати за один з дуже важливих документів, які можуть багато чого змінити”.
  • Секретар Коростишівської міської ради на Житомирщині Юрій Сарапійчук за образливі висловлювання щодо депутатки Юлії Юзефович: “Дебілка, ідіотка, не людина… Пішла вон, у тебе висохлі мозгі… Ти — скандалістка, інтригантка… Але я вас поважаю як жінку”.
  • Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, який “рекламував свій регіон під час виступу на форумі “Україна 30”. На слайд про запрошення інвесторів у презентації додав фото жінки у топі та шортах. А на інший слайд — сідниці дівчини. Він сказав це під час обговорення курортів регіону, в які обласна влада пропонує інвестувати: “Ми пропонуємо, щоб ви інвестували в додаткові об’єкти, будь-які, ми забезпечимо повністю… Взагалі, у нас найкрасивіші дівчата у всій Україні. Це я буду відстоювати”.

До спеціальної антипремії “Моралізатор року” увійшли повідомлення в ЗМІ про недбале виховання дітей з боку матерів, обвинувачення та присоромлення жінки через те, що вона “недостатньо справжня.

  • Пресслужба Херсонської поліції, яка повідомила, що склала протокол на матір за те, що батько привів дитину на майданчик і залишив її там на кілька годин без нагляду.
  • Пресслужба Національної поліції інформувала про те, що покарала маму, бо та лишила сина на батька, але хлопчик пішов шукати її.
  • Полтавський священник і депутат Олександр Дедюхін назвав жінок, що відстоюють право розпоряджатися своїм тілом, “недорозвинутими особистостями”, а також коментував: “Якщо хоча б на мить приспустити перетинки між звивинами, то можна дізнатися, що ембріон в матку потрапляє внаслідок певних дій, вчинених самою жінкою. І якщо ти вже дала згоду на одне, то, будь ласка, неси відповідальність. При цьому зауважу, що відповідальність чоловіка набагато більша, в нас же ж патріархат, а не щось”.

Нагадаємо, антипремія “Це яйце!” вручається медійними громадськими організаціями як некомерційна ініціатива з 2019 року та започаткована ГО “Жінки в медіа”, Кампанією проти сексизму в медіа та політиці “Повага”, ГО “Інститут масової інформації”, Центром прав людини ZMINA, ГО “Детектор медіа”, ГО “Українська Гельсінська спілка з прав людини”.

Остаточний список володарів премії оголосять на пресконференції, яка відбудеться 7 грудня о 13:30 в “Укрінформі”.

Сторінка антипремії у фейсбуку https://www.facebook.com/antipremiya

Фото обкладинки: скріншот 5 каналу

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter