В Україні створюють змішані медичні комісії, які дозволять швидше повертати поранених військовополонених додому

Дата: 22 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні створять дві змішані медичні комісії (ЗМК), завдяки яким повертатимуть важкопоранених військовополонених додому. Такий підхід застосовують під час війн для репатріації поранених полонених або перевезення їх до нейтральних країн, отримання ними необхідних ліків та медичної допомоги

Про це сьогодні на брифінгу в “Мілітарі медіа центрі” повідомив ппредставник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, передає кореспондент видання ZMINA.

Фото: Андрій Єрмак

Україна оголошує про створення змішаних медичних комісій. Це допоможе звільняти українських полонених та допоможе також ворогу повертати своїх полонених. Це третій випадок у світовій історії, коли буде впроваджуватися така ініціатива”, – зазначив Юсов.

Він додав, що, згідно з Женевськими конвенціями, до складу комісії входитиме троє лікарів, один з медиків представлятиме країну, яка утримує військовополонених, і двоє інших – нейтральні країни. Очільник комісії обирається з-поміж лікарів з нейтральних країн.

Наразі, за словами керівника відділу супроводу та консультування родичів оборонців Координаційного штабу Юрія Таранюка, проводиться укомплектування комісій. Всього Україна планує створити дві комісії, до складу яких увійдуть шість лікарів.

Комісія визначатиме стан і діагноз полоненого. Крім того, може рекомендувати репатріювати полоненого або відправити на лікування до нейтральної країни, якщо РФ буде згодна. Репатріація можлива тільки за згодою полоненого“, – поділився Таранюк.

За його словами, в Україні такий механізм впроваджується вперше, тож перед запуском проєкту довелося розв’язувати чимало юридичних питань.

Надалі повернення поранених військових має відбуватися не через обміни, а за допомогою змішаних медичних комісій. Запустити цей механізм вдалося в тісній співпраці Офісу президента, Координаційного штабу, Червоного Хреста тощо“, – розповів Таранюк.

Він нагадав, що завдяки перемовинам їм вдалося повернути майже 2600 військовополонених та цивільних заручників на батьківщину.

Зі свого боку Юсов додав, що до сьогодні вони доволі швидко повертали важкопоранених росіян.

Ми зобов’язані забезпечити належне поводження з усіма військовополоненими незалежно від їхньої національності“, – сказав Юсов.

Він нагадав, що змішані медичні комісії створюються відповідно до Женевських конвенцій 1949 року. Такі норми Женевської конвенції раніше використовували двічі за всю історію їхньої дії. Один раз під час в’єтнамської війни, а другий – в Ірано-Іракському воєнному конфлікті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter