Зміни до Конституції не позбавлять президента впливу на суди

Дата: 22 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Перезавантаження судової системи може не відбутися, тому що зміни до Конституції не позбавлять президента політичного впливу на суди і Вищу раду юстиції.

Як повідомляє Судово-юридична газета, про це говорили експерти на круглому столі “Українські суди – перезавантаження через зміни до Конституції”.

На їхню думку, зміни до Конституції, напрацьовані членами Конституційної комісії, можуть виявитися даремними, оскільки дозволять президенту зберегти свій політичний вплив.

Згідно із запропонованими змінами до Конституції, а також вже чинними законами президент України, як і раніше, зберігає політичний вплив на судову систему, наприклад, він має право ліквідовувати суди, має свою квоту при формуванні Вищої ради юстиції“, – заявив експерт Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Він зазначив, що можливість політичного впливу на судову систему у чинного президента Петра Порошенка загалом може виявитися навіть більше, ніж у Віктора Януковича. Багато принципових моментів, що можуть мати серйозні наслідки, за словами експерта, приховані за нечіткими формулюваннями пропонованих змін до Конституції.

Також, на думку експертів, на реформування судової системи впливає низька якість освітніх програм для суддів – багато з них, вважає екс-міністр юстиції Сергій Головатий, не знають базових основ права.

Експерти вважають, що потрібно повністю міняти стандарти підготовки суддів, їх ментальність і ставлення до роботи.

Нагадаємо, правозахисники зазначали, що при розробці змін до Конституції Робоча група не включила до тексту право на доступ до публічної інформації, право на зброю для захисту у випадку смертельної небезпеки та право на демократичне повстання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter