Зміни до Конституції не можуть затверджуватись на референдумі – експерт

Дата: 05 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Затвердження змін до Конституції на референдумі не відповідає Основному Закону.

Про це заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, коментуючи заяву прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Раніше голова уряду висловився за цю ініціативу, зауважуючи, що “референдум щодо Конституції є прямим народовладдям у вільній країні”.

На думку прем’єра, на референдумі щодо конституційних змін громадяни мають дати відповідь на стратегічні питання, зокрема щодо вступу до ЄС та НАТО.

“Зміни до Конституції може вносити тільки Верховна Рада за процедурою, визначеною 13 розділом Конституції. А от коли ми говоримо про нову Конституцію, то парламент не має право прийняти її. Згідно ст. 5 Конституції України, тільки народ визначає конституційний лад і може його змінювати. Конституційний суд вже давно розтлумачив, що народ має право прийняти нову Конституцію на референдумі, але у спосіб, визначений Конституцією та законами”, – коментує Ігор Коліушко.

Він наголошує, що в Україні про всяк випадок має бути закон, який регулюватиме процес підготовки і прийняття нової Конституції.

“Закон має встановлювати, що громадяни мають право проявити ініціативу щодо підготовки нового Основного Закону. Але при цьому вони повинні через прямі вибори скликати конституційні збори. Ці збори повинні підготувати проект нової Конституції у прозорий спосіб, у спілкуванні із громадськістю і винести його для затвердження на референдумі”, – пояснює Ігор Коліушко.

При цьому експерт наголошує, що в Україні має бути якісний та конституційний закон про референдум. 

У грудні 2015 року у Центрі політико-правових реформ обурились, що Конституційний суд вже рік як не виносить рішення про відповідність ухваленого за часів Віктора Януковича закону про референдум Конституції України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter