Зловмисники облили фарбою помешкання активістів, які борються за збереження екопарку “Осокорки”

Дата: 14 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Вночі 14 січня невідомі підкинули голову свині на подвір’я родини лідера правого руху “Гонор” Сергія Філімонова. Крім того, зловмисники облили червоною фарбою помешкання сім’ї Філімонова та вікна квартири активіста Ігоря Маляра.

Про це Філімонов повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

Джерело: фейсбук-сторінка Сергія Філімонова

Я звинувачую керівництво забудовника Stolitsa Group Владу Молчанову. Безпосередньо саму атаку, скоріше за все, виконували люди, які керують тітушками забудовника. На жаль, ці люди мають відношення до Національного корпусу, а точніше, мають відношення до розвалу Національного корпусу в Києві. Те, що я з побратимами створював роками, ці люди встигли знищити за лічені місяці“, – написав Філімонов.

Він пов’язує цю атаку з тим, що рух “Гонор” підтримує місцевих мешканців у боротьбі за екопарк “Осокорки”.

Водночас представники Stolitsa Group заявили, що компанія не має жодного стосунку до нападу на будинки, де проживають Сергій Філімонов та Ігор Маляр.

“Зважаючи на оприлюднену інформацію, SG (Stolitsa Group) офіційно заявляє, що немає жодного стосунку до згаданих подій нападу на будинки, де проживають згадані вище особи. SG діє виключно в рамках закону та засуджує будь-які прояви агресії, насильства та порушення громадського спокою і порядку і в рамках чинного законодавства готова надати юридичну допомогу потерпілим від протиправних дій“, – йдеться на офіційній фейсбук-сторінці компанії. 

Джерело: фейсбук-сторінка Сергія Філімонова

У коментарі ZMINA Філімонов повідомив, що це не перший напад на активістів.

“До цього нападали на хлопців під під‘їздами, били палицями зі спини, крали телефони, травматичну зброю. Ми пов’язуємо ці випадки. У нас є певні докази, що це справа рук людей, яких побратимами я б не назвав уже, але вони причетні до Національного корпусу. Основне питання нашого конфлікту – це те, що ми захищаємо громаду в боротьбі проти забудови екопарку Осокорки, а вони стали там на охороні, охороняють забудову”, – наголосив Філімонов.

За словами активіста, зловмисники напали на будинок батьків його дружини, після цього вони звернулися в поліцію. Дружина Ігоря Маляра також зверталася до правоохоронців. 

Філімонов зазначив, що поліція вже розпочала кримінальне провадження щодо цього інциденту.

“На жаль провадження в першому випадку, де був напад групи осіб, поліція кваліфікує як крадіжку. Ми зараз займаємося тим, щоб перекваліфікували це провадження. Нас бентежить, що поліція поводить себе дуже дивно… а сьогодні коли до дружини Ігоря приїхала поліція, то навіть не взяла свинячу голову як доказ”, – сказав він.

Крім того, лідер руху “Гонор” розповів, що активісти вже почали збирати інформацію про зловмисників, які вчиняли напади.

“У нас є докази, хто це зробив. Ми зараз встановлюємо конкретну особу, яка брала участь у нападах. Одного з нападників ми майже встановили, тому я думаю, що скоро ми зможемо про це говорити публічно, але поки ці дані не хочемо озвучувати, щоб вони нікуди не повтікали”, – додав Філімонов.

Нагадаємо, на території поміж озерами Небреж і Тягле на Осокорках раніше вже планувалося звести 43 будинки заввишки 2627 поверхів. Проти цього виступали активісти з ГО “Екопарк “Осокорки” та місцеві жителі, які хотіли облаштувати там екопарк і підготували проєкт розбудови публічного простору.

У листопаді 2021 року Київська міська державна адміністрація підтримала ініціативу ГО “Національний парк збереження та збагачення флори й фауни “Осокорки” щодо створення парку “Осокорки”. Екоактивісти пов’язують організацію із забудовниками, які хочуть звести на цій території декілька десятків багатоповерхівок. Адже проєкт, який підтримали в КМДА, передбачає облаштування парку розміром, удвічі меншим, ніж вимагали місцеві жителі. На решті території хочуть звести 25 будинків заввишки до 27 поверхів.

Активісти ГО “Екопарк “Осокорки” переконують, що справжня мета авторів ідеї – заплутати людей і створити комфортні умови для забудови більшої частини Осокорків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter