КМДА підтримала проєкт будівництва на Осокорках вдвічі меншого парку, ніж вимагали активісти та місцеві жителі

Дата: 01 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Київська міська державна адміністрація готова підтримати ініціативу ГО “Національний парк збереження та збагачення флори й фауни “Осокорки” щодо створення парку “Осокорки”. Екоактивісти пов’язують організацію з забудовниками, які хочуть звести на цій території декілька десятків багатоповерхівок. 

Про підтримку ідеї закладення парку повідомили у КМДА.

Фото: gb.kyivcity.gov.ua

На території поміж озерами Небреж і Тягле на Осокорках раніше вже планувалось звести 43 будинки заввишки 2627 поверхів. Проти цього виступали активісти з ГО “Екопарк “Осокорки” та місцеві жителі, які хотіли облаштувати там екопарк та підготували проєкт розбудови публічного простору.

Невдоволені планами забудовників люди пояснюють, що за розміром території, наявною флорою і фауною ця земля має всі підґрунтя для збереження.

“Але це збереження і заповідання не може бути можливим, якщо між житловими масивами із величезною кількістю людей з одного боку і природно-заповідними територіями з іншого боку не облаштувати буфер – захисну ділянку, яка б перебирала на себе основне антропогенне навантаження. Найдоцільніше на такій буферній ділянці навколо озера Небреж облаштувати міський парк”,зазначають вони.

Проєкт, який готова підтримати КМДА, передбачає облаштування парку розміром вдвічі меншим, ніж вимагали місцеві жителі. На решті території хочуть звести 25 будинків висотою до 27 поверхів.

Автором ідеї стала ГО “Національний парк збереження та збагачення флори й фауни “Осокорки”, яку створили всього за декілька тижнів до спільної презентації проєкту на брифінгу  із першим заступником голови міської держадміністрації Миколою Поворозником та заступником міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександром Краснолуцьким

Проєкт розбудови парку, підготовлений ГО “Екопарк “Осокорки”, та підтриманий КМДА проєкт. Фото: Хмарочос

“Ідеться про створення комфортного простору для відпочинку навколо озера Тягле, який поєднає активний відпочинок для всіх киян та збереження природного середовища навколо водойми. Ми зацікавлені у розвитку зелених зон у столиці і підтримуємо такі ініціативи”, – запевняв Поворозник на презентації.

Активісти ГО “Екопарк “Осокорки” переконують, що справжня мета авторів ідеї – заплутати людей і створити комфортні умови для забудови більшої частини Осокорків. 

Виявилось, що за місяць до створення ГО “Національний парк збереження та збагачення флори й фауни “Осокорки” право постійного користування на ділянку розміром 74,4 га біля озера Тягле зареєструвала приватна нотаріуска Бутько Мар’яна Володимирівна. Зробила вона це, за даними юриста Георгія Могильного, на підставі Державного акта, виданого ще в лютому 1946 року виконавчим комітетом Києво-Святошинської районної ради депутатів трудящих.

“Вже йде другий етап рейдерства для його легалізації: визнання права власності за новим власником через суд. Позов був поданий всього через тиждень після рейдерства”, – розповів Могильний. 

Наразі активісти ГО “Екопарк “Осокорки” планують подати звернення стосовно ситуації в департамент земельних ресурсів.

“Ця історія стає вже злочинною”, – наголошують вони. 

Нагадаємо, що весною суд повернув під будівництво зелену зону в Протасовому Яру у Києві. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка “Екопарк Осокорки” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter