Зі США почали депортувати росіян, які намагаються втекти від мобілізації, – ЗМІ

Дата: 19 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Сполучені Штати Америки вперше з початку повномасштабної війни РФ проти України відновили депортацію росіян, зокрема тих, хто намагався втекти від мобілізації.

Про це повідомляє The Guardian.

Мігранти на кордоні між Мексикою та США. Джерело: Étienne Laurent/EPA

За даними видання, кілька днів тому зі США до РФ вислали чоловіка, який втік від мобілізації та намагався отримати притулок. До Сполучених Штатів він потрапив із Мексики.

Новини про те, що адміністрація президента США Джо Байдена негласно відновила депортації до РФ, з’явилися трохи більше ніж через рік після повідомлень про призупинення депортаційних рейсів до РФ, України та семи інших країн Європи. Адміністрація Байдена дотримувалася такої позиції після початку повномасштабної війни РФ проти України.

“У березні 2022 року США заявили, що припиняють депортацію до РФ через політичну ситуацію, тому я не розумію, чому вони відновили її і зробили це так тихо”, – розповіла адвокатка з Техасу Дженніфер Скарборо, яка має серед клієнтів чотирьох росіян. Вони в’їхали до США з Мексики.

Під час подання заяви на отримання притулку у Сполучених Штатах чоловіки посилалися на страх перед тим, що їх призвуть воювати.

Адвокатка розповіла, що представники міграційного органу повідомили їй, що одного з її клієнтів депортували. Вона зазначила, що не сумнівається, що його вивезли до РФ.

За словами Скарборо, представники міграційної служби постановили, що загроза відправки на війну не є достатньою підставою для надання притулку. Після цього двоє росіян подали апеляцію імміграційному судді, який погодився з рішенням міграційників.

Оскільки ці чоловіки невчасно подали повторний запит після рішення судді, вони теж перебувають під загрозою депортації.

Третій клієнт зумів вчасно подати документи й отримав можливість нових слухань. Під час другої співбесіди представники міграційної служби постановили, що страх перед призовом був обґрунтованою заявою для надання притулку. Але отримання такого висновку є лише першим кроком для успішного розгляду заяви.

Видання зазначає, що незрозуміло, коли депортацію загалом відновлять. Офіційно в міграційній службі журналістам лише підтвердили, що зараз відправляють громадян РФ на батьківщину.

Нагадаємо, на початку січня поточного року у Латвії Ризький адміністративний районний суд зобов’язав управління в справах громадянства та міграції країни надати протягом місяця статус біженця 27-річному громадянину Росії Станіславу Башилову. Чоловік, який колись працював у російській поліції, втік від мобілізації на батьківщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter