Жителі Огайо проголосували за закріплення права на аборти у конституції штату

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У США мешканці штату Огайо проголосували за закріплення права на аборти у конституції штату, а також підтримали норму про легалізацію рекреаційного канабісу для дорослих.

Про це повідомляє BBC.

Як зазначає видання, право на аборти підтримали майже 57% виборців консервативного штату Огайо. Поправка до конституції штату закріпить “індивідуальне право на власне репродуктивне медичне лікування“, зокрема на аборти і контрацепцію. Вона чітко забороняє державі “прямо чи опосередковано обтяжувати, карати або забороняти аборти” до 23-го тижня вагітності, за винятком випадків, коли процедура необхідна для захисту життя чи здоровʼя.

Поправка до конституції вступить в дію 7 грудня.

Крім того Огайо став 24-м штатом США, який легалізував використання канабісу в немедичних цілях.

Марихуана більше не є спірним питанням“, сказав Том Харен, представник Коаліції з регулювання марихуани.

Закон набуде чинності за 30 днів. Він дозволить людям старшим 21 року купувати та зберігати до 2,5 унції (70 грамів) канабісу та вирощувати до шести рослин марихуани вдома.

Покупці сплачуватимуть 10% податку ці кошти спрямують на послуги з лікування залежностей, фінансування спільнот підприємців, що виробляють канабіс, а також програми щодо соціальної справедливості.

Варто додати, що канабіс є незаконним на федеральному рівні, попри те, що ряд штатів США ухвалив закони, що легалізують його використання у тій чи іншій формі.

Канабіс дозволений для використання дорослими в рекреаційних цілях у 23 інших штатах, включаючи всі штати західного узбережжя та Вашингтон, округ Колумбія. Він дозволений для медичного використання у 38 штатах.

Закон про канабіс це закон, прийнятий громадянами, а не поправка до конституції. Це означає, що законодавці штату мають право легко коригувати або навіть скасовувати його.

Раніше ZMINA повідомляла, що, починаючи з 2019 року, низка американських штатів ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших ухвалили сенатори штату Алабама. Переривання вагітності в штаті, згідно з документом, вважається злочином на будь-якому терміні. У Техасі, наприклад, аборти заборонили проводити після шести тижнів вагітності.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter