Жителі Маріуполя мають негайно евакуюватися, щоб зберегти життя і здоров’я – Андрющенко

Дата: 11 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко закликає українців негайно виїхати з окупованого Маріуполя, щоб опинитися в цивілізованих умовах та безпеці.

Про це він написав у своєму телеграм-каналі. 

Фото: Deutsche Welle
“Відновлення інфраструктури міста до зими неможливе. Технічно. Так, частина районів буде мати погану, але воду. Проблемну, але електрику. Однак відновлення газопостачання та теплопостачання неможливе. Попри заспокійливі обіцянки окупантів. Більш того, сама окупаційна влада починає потрохи визнавати проблему”, – пояснив Андрющенко. 

Ще однією причиною є те, що медична система не запрацює. Як зазначає радник, у Маріуполі майже немає педіатрів, мамологів, інфекціоністів, онкологів, нефрологів і є нестача терапевтів. Обладнання вкрадено, і для його повноцінної заміни потрібні гроші, час та його наявність. Через санкції Росія не зможе поновити медобладнання, а власного не виробляє. 

Крім того, Андрющенко зауважив, що поліція окупантів працює у зв’язці з порушниками.

“Саме через поліцію ви вирішуєте повернення та пошук вкраденого майна за гроші. Саме поліції ви знов сплачуєте хабар за пришвидшення фільтрації. Поліція окупантів – це не про безпеку, а про заробіток. То дуже швидко в місті набере потужності третя сила – криміналітет”, – написав він.

До того ж, як пише Андрющенко, восени окупаційна влада планує розпочати офіційну мобілізацію в Маріуполі.

“Усіх без виключення. І це не українська мобілізація, де потрібен досвід та військова спеціальність. Тут потрібне гарматне м’ясо. Тому біжіть поки є час”, – закликав він. 

Наостанок він зазначив, що вже другий тиждень окупанти відкривають канал евакуації до Запоріжжя. Так вони прикривають власні військові маневри та пересування техніки. 

Проте він радить скористатися навіть такою можливістю, адже окупанти розміщують склади, бази та казарми серед будівель і планують прикриватися маріупольцями як “живим щитом”, коли буде контрнаступ ЗСУ.

Нижче наводимо інструкцію, як правильно поводитися під час обстрілів.

Нагадаємо, понад 10 тисяч маріупольців перебувають у “в’язницях” на території терористичного квазідержавного утворення “ДНР”. Відомо щонайменше про чотири місця незаконного утримання викрадених окупантами людей – про два в Оленівці та по одному в Донецькому СІЗО та Макіївці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter