Жителі Албанії закликають владу криміналізувати кібернасильство над жінками

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В Албанії закликають запровадити кримінальну відповідальність за кібернасильство над жінками. Це повʼязане з нещодавніми випадками самогубств серед жінок, які трапилися в країні.

Про це пише Euronews.

Фото: Shutterstock

У лютому цього року 27-річна жінка вчинила суїцид після того, як блогер Алтін Чоку, з яким вона зустрічалася, шантажував її та опублікував її відверті фотографії в тіктоці. Зрештою його звинуватили в “доведенні людини до самогубства”. Минулого місяця він постав перед судом.

Це стало другим випадком самогубства в Албанії, що трапилося цього року після поширення чоловіками інтимних фотографій жінок у соцмережі.

“Доведення жінок до суїциду – це питання надзвичайної ситуації й національної безпеки. Насильство на основі цифрових зображень досягло того піка, коли ми не можемо більше терпіти й спостерігати за цим”, – зазначила координаторка Албанської мережі з розширення прав і можливостей жінок (AWEN) Аніта Луші.

За її словами, AWEN розпочинає перше дослідження випадків суїциду серед жінок через кібернасильство. Результати очікують наприкінці цього року. Організація планує використати їх для розроблення законопроєкту, який запровадить кримінальну відповідальність за насильство над жінками в інтернеті.

“Албанія перебуває в процесі перегляду кримінального кодексу, тому це було б найважливішим актом, який уряд повинен зробити прямо зараз”, – додала Луші.

Албанія – одна з країн, яка підписала Стамбульську конвенцію, спрямовану на боротьбу з насильством щодо жінок і запобігання йому. Однак ця конвенція не стосується конкретно будь-яких форм кібератак.

Цього місяця Європейська комісія також схвалила нову директиву щодо боротьби з мізогінією в інтернеті. Документ криміналізує всі форми кібернасильства щодо жінок, включно з поширенням без згоди інтимних зображень, зокрема дипфейків. У Єврокомісії наголосили, що такі дії можуть призвести до проблем із психічним здоров’ям та навіть до самогубства.

Хоча Албанія не є членом ЄС, вона є країною – кандидатом на вступ до Союзу. За словами Луші, вони зазвичай ухвалюють директиви ЄС, щоб наблизитися до членства. Тому, зазначає координаторка, ця нова директива ЄС буде корисна у формуванні позиції Албанії щодо кібернасильства стосовно жінок.

Нагадаємо, що в Україні створили інформаційну платформу протидії кібербулінгу, де можна знайти поради психологів та фахівців з інформаційної гігієни та права. Ознайомитись із платформою можна за посиланням.

Читайте також: Терпіти не можна, долати: що таке мізогінія і як вона стає першим кроком до насильства над жінками

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter