Журналісти з’ясували, що на Бурштинській ТЕС могла трапитись аварія з викидом миш’яку у водосховище

Дата: 03 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Керівництво Бурштинської теплової електростанції, яка належить ДТЕК Ріната Ахметова, ймовірно, приховало факт аварії на золошлакопроводі з небезпечними речовинами, що могло спричинити потрапляння важких металів до Бурштинського водосховища, а звідти до Дністра. 

Про це йдеться у розслідуванні “Схем” та Центру протидії корупції. 

Бурштинська ТЕС. Фото: DTEK

Бурштинська теплова електростанція розташована біля міста Бурштин Івано-Франківської області. Зараз нею володіють структури олігарха Ріната Ахметова, а незадовго до того як стати прем’єром, станцією керував Денис Шмигаль.

ТЕС не вперше стає об’єктом критики з боку як українських, так і міжнародних екологів. За даними британського аналітичного центру Ember, українські теплоелектростанції є головними забрудниками в Європі. А Бурштинська ТЕС – перша на континенті щодо масштабів викидів двоокису сірки, яка сприяє хронічним захворюванням дихальних шляхів.

Попри це станція, як зазначають журналісти, є важливою для економіки, бо експортує електроенергію до ЄС та є монополістом у цій сфері.

Про аварію розслідувачі дізнались 1 листопада, отримавши фото з наслідками прориву, а невдовзі про випадок написали місцеві екоактивісти та підтвердили у спілкуванні колишні працівники. Бурштинська ТЕС за два дні на сторінці у фейсбуку двічі повідомляла про відключення енергоблоку, однак ці повідомлення видаляли невдовзі після публікації.

Офіційно про те, що прорвало колектор, на станції повідомили майже через тиждень після того, як стало відомо про аварію – 7 листопада. За версією керівництва, прорив стався у ніч із 2 на 3 листопада на території 4100 квадратних метрів колишньої пожежної частини.

Фото, завдяки якому журналісти дізнались про ймовірну аварію золошлакопроводу

Знімальна команда, яка приїхала на місце події, змогла зняти з дрона територію навколо ТЕС та оцінила масштаб затоплення до 10 гектарів. Також журналісти зняли на відео, як воду з територій підтоплення відкачували у водосховище. Аналіз відкачаної рідини показав перевищення допустимої норми миш’яку, а у відібраних зразках з водосховища перевищення не виявили. 

Водночас 2019-го замовлене Київському інституту імені Кундієва райдержадміністрацією Івано-Франківської області дослідження води, повітря і землі навколо Бурштинського водосховища виявило у воді стибій. 

“Перевищують показники в усіх пробах, крім двох: одної – в Бурштині, і одної – в Галичі, у 3–5 разів в середньому. Стибій – це метал важкий, він псує здоров’я людям, які вживають цю воду. Тобто вода – не питна”, – розповідає місцевий екоактивіст Олексій Олійник, який мешкає поряд із ТЕС.

Представників Державної екологічної інспекції, які приїхали на Бурштинську ТЕС після ймовірної аварії, на територію не пустили і зробили це не вперше. Одну з перевірок не пустили на підприємство, коли його очолював Денис Шмигаль. 

Територія підтоплення внаслідок аварії, яку зафіксували журналісти

За словами тимчасового виконувача обов’язків голови Державної екологічної інспекції Дмитра Заруби, через недопуск фахівці 11 листопада ті звернулись до поліції. Однак, щоб кримінальне провадження рухалось, екологічна інспекція має нарахувати збитки, потрапивши на станцію, куди її не пустили. 

За недопуск станцію можуть оштрафувати на близько 800 гривень. 

ТЕС мали б перевіряти фахівці й з інших відомств, зокрема “Укренерго”, СБУ та структури з управління Міністерства енергетики. На запити у спецслужбі не відповіли, а в “Укренерго” і Держенергонагляді повідомили, що фіксували лише ті проблеми, де йшлося про аварії, про які повідомив сам ДТЕК. Аварію, про яку йдеться в розслідуванні, не інспектували.

Нагадаємо, як свідчать дослідження, викиди вугільних ТЕС спричиняють тисячі смертей в Україні та ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter