Журналісти знайшли в ексдиректора ЗАЕС отриманий у Криму російський паспорт

Дата: 10 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти знайшли в колишнього генерального директора, а нині головного інженера ЗАЕС Ігоря Мурашова російське громадянство. 

Про це йдеться в розслідування hromadske. 

Фото: hromadske

Мурашов народився в російському місті Боровськ, освіту здобував в Обнінському інституті атомної енергетики, а також у Севастопольському інституті ядерної енергії та промисловості.

На різних посадах у ЗАЕС чоловік працював з 1998 року, а за тиждень до початку повномасштабного російського вторгнення обійняв посаду генерального директора станції. Торік на початку жовтня Мурашова викрали росіяни нібито за відмову співпрацювати, втім невдовзі він знову опинився на підконтрольній українському уряду території та пішов працювати на ЗАЕС в “Енергоатом”.  Тепер він обіймає посаду головного інженера. 

Із власних джерел журналісти отримали дані про перетин адмінмежі з Кримом. З них стало зрозуміло, що 2014 року посадовець щонайменше тричі відвідував окупований півострів.

В одній з таких поїздок, а саме 23 вересня 2014-го, Мурашов отримав російський паспорт, а в заяві на отримання посилався на статтю так званого договору “між РФ та Республікою Крим”. Ця стаття регламентує, що РФ визнає громадян України та осіб без громадянства, що на момент анексії постійно проживали на півострові, своїми громадянами.

Ігор Мурашов. Фото: ЗАЕС

Наступного дня російський паспорт отримав і нині покійний батько Мурашова, родом з Івано-Франківщини, а невдовзі він поїхав уже по російський закордонний паспорт у Москву. Батько посадовця свого часу працював у російській компанії “Атомтехэнерго”, де обіймав посаду керівника представництва на Білоруській АЕС.

Мурашов, відповідаючи на запитання журналістів, припустив, що російський паспорт на його ім’я готував без його відома батько, який за це дав хабар росіянам. 

Він мав “ту” позицію. Ми дуже сильно сварилися. У деяких поїздках він кричав, виходив з машини. Я не хочу про це згадувати. Ми з дружиною мали чітку проукраїнську позицію”, – каже посадовець. 

Виданий Ігорю Мурашову паспорт наразі є недійсним, оскільки чоловік не змінював документ у 2021 році, після 45-річчя. Втім, недійсність паспорта не означає втрату громадянства РФ. 

Автори розслідування спитали думку щодо ситуації в розслідувача Bellingcat Христо Грозєва. Той вважає версію Мурашова малоймовірною, зокрема через наявність біометрії в документі.

Отриману інформацію журналісти передали до українських спецслужб. 

Нагадаємо, що Мурашов не єдиний український посадовець, в якого знайшли російський паспорт, отриманий в окупованому Криму. Нещодавно Вища рада правосуддя не побачила втручання журналістів у роботу судді Людмили Арестової, в якої також знайшли громадянство РФ.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter