Журналісти виявили за два роки чотири ймовірні випадки отруєння та іншого тиску на критиків Путіна за кордоном

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

За останні два роки, а головним чином під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, як мінімум четверо публічних критиків російської влади виявили у себе симптоми можливого отруєння або зіткнулися із випадками проникнення в житло невідомих, ймовірно пов’язаних з російськими спецслужбами. 

Про це пише видання “Агентство”. 

Наталія Арно, Христо Грозєв та Джон Гербст

Мова йде про: 

  • колишнього посла США в Україні у 2003–2006 роках, а нині старшого директора Євразійського центру Атлантичної ради Джона Гербста
  • голову фонду “Вільна Росія” Наталію Арно, яка вже щонайменше 10 років мешкає у США через тиск російської влади; 
  • журналіста-розслідувача Христа Грозєва, одного з керівників Bellingcat, якого у Росії офіційно хочуть запроторити за ґрати за репресивною статтею про “дискредитацію російської армії”; 
  • журналістку з Росії, ім’я якої розслідувачі не називають з етичних міркувань. 

Інформацію журналісти отримали з власних джерел, перепитавши героїв тексту про випадки. Майже усі вони підтвердили, що з ними відбувались ті, чи інші події, втім з російськими спецслужбами вони їх, судячи з тексту, не пов’язують. 

Так, два джерела журналістів розповіли, що із симптомами отруєння за кілька місяців до повномасштабного вторгнення Росії в Україну зіткнувся Джон Гербст. Знайомий із ним співрозмовник повідомив, що за фактом різкого погіршення здоров’я ФБР навіть розпочинало розслідування, а ще один співрозмовник видання, який працює в одній із лобістських організацій Вашингтона, переконує, що в Атлантичній раді в курсі ситуації.

Точної інформації про стан здоров’я Хербста нині й результати ймовірного розслідування ФБР журналісти не змогли дізнатись. Сам Гербст відмовився від коментарів. 

Ще два випадки – з Наталією Арно та неназваною журналісткою – могли трапитись цього року: один у Празі, а інший на зустрічі російських опозиціонерів у Берліні. 

Арно відмовилася обговорювати тему з розслідувачами, не спростувавши, що інцидент був. У ФБР, де також, за даними видання, могли цікавитись випадком, на запит розслідувачів не відповіли.

У Празі, як розповідає видання, посилаючись на чотирьох обізнаних співрозмовників, Арно проводила зустрічі, присвячені ситуації у Росії, й несподівано відчула оніміння та біль у різних частинах тіла. До цього вона помітила, що її кімнату у готелі відкривали, коли її не було, а всередині, як розповів співрозмовник журналістів, відчувався сторонній запах, “схожий на аромат дешевих парфумів”. 

З Праги Арно поїхала до Берліна, де нездужання відчула вже неназвана журналістка. Сама вона сказала виданню, що її симптоми, “можливо, з’явилися ще до конференції”, але про їх характер та подальше лікування говорити відмовилася. За даними одного зі співрозмовників журналістів, вона звернулася до берлінської клініки “Шаріте”, де після отруєння “Новачком” лікували російського опозиціонера Олексія Навального

Випадок щодо журналіста Грозєва трапився торік влітку і його виданню підтвердив сам розслідувач, але від подальших коментарів відмовився. Тоді на присвяченій Росії журналістській конференції в Чорногорії його кімнату в готелів також зламали та вкрали телефон. 

Російська влада оголосила розслідувача у розшук, а очолюваний ним проєкт Bellingcat є “іноземним агентом” за російськими законами.

Під час розслідування отруєння Навального Грозєву вдалось дізнатись про таємний підрозділ отруювачів серед російських спецслужбовців.

Окрім цього, під час одного з розслідувань Bellingcat декілька раз “ламали” пошту заступника шефа головного розвідувального управління Росії Андрія Ільченка. Кожного разу, коли пошту “ламали”, Ільченко встановлював новий пароль, в якому змінював тільки цифру: “москва1”, “москва2” та “москва3”. Ця історія стала мемом у мережі. 

Bellingcat причетний й до розслідування справи збиття малазійського “Боїнга” МН-17, у якій окружний суд Гааги дав довічне Ігорю Гіркіну, Сергію Дубинському та Леоніду Харченку

Bellingcat також знайшли докази причетності російських спецслужб до катівні “Ізоляція” на окупованій Донеччині.

Нагадаємо, що дослідники вже кілька років кажуть про транснаціональні репресії – переслідування авторитарними країнами своїх критиків за кордоном. 

Детальніше про це можете почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter