Евакуйовані ЗМІ та журналісти просять сприяти їхній інформаційній діяльності – заява

Дата: 06 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З початку війни сотні редакцій засобів масової інформації, журналістів були вимушені евакуюватись з рідних міст, однак вони продовжують виконувати свої журналістські обов’язки, надавати населенню об’єктивну інформацію та протидіяти інформаційній атаці загарбників.

У спільній заяві вони звернулися до представників влади, бізнесу та громадян із проханням сприяти їхній діяльності.

Джерело: pixabay.com

“Міста на сході, півдні та півночі країни, столиця України безперервно бомбардуються та обстрілюються ворогом, який намагається знищити не тільки об’єкти критичної інфраструктури, а й житлові будинки, школи, дитячі садочки”, – йдеться в тексті документа.

Водночас атаки зазнає інформаційний простір: ворог розповсюджує фейки, здійснює психологічний тиск, намагається дезорієнтувати українців.

Стратегією інформаційної безпеки, схваленою рішенням Ради національної безпеки і оборони від 15.10.2021 та затвердженою Указом Президента України від 28.12.2021 № 685/2021, визначено, що інформаційна безпека України – складова частина національної безпеки нашої країни. Вона визначає стан захищеності державного суверенітету, територіальної цілісності, демократичного конституційного ладу, інших життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави.

Завдяки цьому забезпечуються конституційні права і свободи людини на збирання, зберігання, використання та поширення інформації, доступ до достовірної та об’єктивної інформації, існує ефективна система захисту і протидії нанесенню шкоди через скоординоване поширення недостовірної інформації, деструктивної пропаганди, інших інформаційних операцій, несанкціоноване розповсюдження, використання й порушення цілісності інформації з обмеженим доступом.

Серед завдань Стратегії – створення сприятливих умов для здійснення діяльності ЗМІ та налагодження ефективної взаємодії між представниками держави та громадськістю через забезпечення системного діалогу між державними органами та журналістами, представниками нових медіа з питань, що виникають під час кризової ситуації та в післякризовий період. Під час війни виконання цих завдань набуває критичного значення.

“Враховуючи викладене, звертаємось до всіх представників органів державної влади та місцевого самоврядування, бізнесу та громадян і просимо максимально сприяти діяльності журналістів та засобів масової інформації, які були вимушені евакуюватись зі своїх міст”, – наголошується у заяві медійників.

Заяву підтримали:

Інститут масової інформації, Оксана Романюк

ГО “Харківський кризовий інфоцентр” (медіагрупа “Накипіло”), Олена Лептуга

ГО “Жіночий Антикорупційний Рух” (Хмельницький)

Центр прав людини ZMINA

Інститут розвитку регіональної преси

“Детектор Медіа”, Наталія Лігачова, Світлана Остапа

Ірина Земляна, тренерка з безпеки Інституту масової інформації

Мая Голуб, журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації у Волинській області.

ГО “ХЖО Сфера”, Анна Шаригіна (Харків)

ГО “Український інститут медіа та комунікації”

Харківський відокремлений підрозділ ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА”, Микола Зінченко

Національна спілка журналістів України / Сергій Томіленко

ТОВ “Першотравенські новини. Регіон”

ГО “Платформа прав людини”

Комісія з Журналістської Етики

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Захар Колісніченко, координатор ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА” в Черкаській області, регіональний представник Інституту масової інформації

ГО “Інститут політичної інформації”, Колотвін Павло

Надія Труш, ГО “Інститут масової інформації”

Центр журналістики Київської школи економіки, Андрій Яніцький

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter