Журналісти ідентифікували ще одного російського окупанта, який імовірно вбивав мирних жителів Бучі

Дата: 21 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Особу одного з можливих убивць беззбройних мешканців Бучі ідентифікували російські журналісти-розслідувачі. Ним виявився 37-річний російський військовослужбовець Чингіз Атантаєв.

Про це повідомляє видання “Важные истории”.

Чингіз Атантаєв

Журналісти використали кадри з камери зовнішнього спостереження, які опублікувало американське видання New York Times. На цьому відеозаписі камери зафільмували страту 9 беззбройних чоловіків кількома російськими десантниками на вулиці Яблунській, 144 в Бучі.

На цей відеозапис потрапив російський військовослужбовець 37-річний Чингіз Атантаєв.

З великою ймовірністю на фото The New York Times справа стоїть 37-річний Чингіз Атантаєв. На це вказують сервіси розпізнавання облич, і зібрані нами деталі його біографії. Атантаєв уродженець Магадана, проте вже багато років живе у Пскові. Саме там дислоковані 104 та 234 десантно-штурмові полки (в/ч 32515 та в/ч 74268 відповідно), які, за повідомленням The New York Times, займалися зачисткою Бучі“, – повідомляють розслідувачі.

Журналісти виявили, що Атантаєв підписаний у соцмережах Інстаграм та “Вконтактє” на сторінки, пов’язані з армією, озброєнням та єдиноборствами. 

Крім цього автори розслідування знайшли позов Атантаєва до псковського суду на російське міністерство оборони, у якому він, домагаючись покращення житлових умов, звертався до суду з клопотанням визнати неповнолітню дочку його дружини “членом родини військовозобов’язаного“.

Востаннє російський військовослужбовець заходив на свою сторінку “Вконтактє” 12 квітня.

Автори розслідування зателефонували дружині Атантаєва, але вона відмовилася обговорювати можливе перебування свого чоловіка в Бучі та надавати його контакти. 

Крім того, вона сказала, що світлини, які поширили в матеріалі New York Times, “фейкові”.

Нагадаємо, американські журналісти опублікували декілька записів, зокрема з камери спостереження, зроблених у Бучі під час окупації міста російськими військовими, що підтверджують вбивство останніми восьми чоловіків. 

Ролики були зроблені 4 березня. Один з них зняв свідок, що знаходився у будинку на вулиці, якою російські військові вели затриманих, а другий – запис з камери спостереження. На них дев’ятеро чоловіків під дулом зброї російського військового йдуть один за одним, згорбившись та тримаючись за пояси тих, хто йде перед ними.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter