Журналісти, акредитовані в зоні ООС, почали отримувати погрози від бойовиків “ЛНР”

Дата: 25 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Журналістка видання Kyiv Post Анна Миронюк повідомила, що після акредитації до зони ООС почала отримувати на свій телефон погрози від бойовиків так званої “ЛНР”.

Про це журналістка написала на своїй сторінці у фейсбуку.

Про звинувачення в геноциді від Луганських бойовиківМаю підстави вважати, що стався черговий витік даних журналістів,…

Опубліковано Anna Myroniuk Понеділок, 23 вересня 2019 р.

Документи на акредитацію до зони бойових дій Миронюк та декілька її колег подали три тижні тому. Вже 23 вересня журналістка отримала на свій особистий телефон повідомлення з погрозами від невідомих.

“Вас можуть визнати поплічником військових злочинців з числа ЗСУ і притягнути до кримінальної відповідальності”, – йшлося в повідомленні.

Після отримання погроз Миронюк поцікавилась у колег з інших видань, які також акредитувалися до зони проведення ООС, чи надходили їм подібні повідомлення, проте вони відповіли, що не отримували їх. 

“Я буду щаслива помилитися, але поки все має інший вигляд – що в Україні не стає безпечніше працювати журналістом”, – написала журналістка на своїй сторінці та припустила, що повідомлення їй могли надіслати бойовики так званої “ЛНР”.

Відомо, що у 2016 році сепаратистський сайт “ЛНР” “Оккупация.net” опублікував списки десятків журналістів українських та іноземних ЗМІ, які висвітлювали події на Донбасі і в зоні АТО. Тоді Служба безпеки Україна почала проводити перевірку. 

Миронюк також уже написала заяву до Служби безпеки України щодо погроз:

“Ні, не тому, що нам тут лячно. А тому, що хочеться, подаючи заявку на акредитацію, отримувати лише акредитацію, без бонусу у вигляді есемески з погрозами від бойовиків”.

Зі свого боку прессекретарка СБУ Олена Гітлянська в коментарі “Детектору медіа” розповіла, що заяву Миронюк розглядають у відомстві. Водночас співрозмовник видання з числа військових розповів, що бойовики ОРДЛО мають усі засоби для того, щоб зчитувати інформацію про українських журналістів.

“За допомогою спеціальних станцій, які сканують телефони, бойовики можуть знімати з телефонів контакти, адреси електронних пошт тощо. Крім того, незаконні збройні формування захопили вишки мобільних операторів на окупованій території Донбасу, це комунікаційне обладнання може працювати на те, щоб фіксувати, які телефони під’їжджають до лінії розмежування сторін”, – розповів він.

На своїй сторінці у фейсбуці голова “Лабораторії цифрової безпеки” Ірина Чулівська також висунула декілька версій, як дані журналістів могли потрапити до бойовиків. За її словами, скринька, яку використовують для отримання персональних даних у штабі ООС, не має достатнього захисту, а тому читати листи можуть сторонні люди.

«Використовувати пошту на ukr.net для передачі чутливих даних – це не поважати приватність цих журналістів. Сервіс досі не дає можливості налаштувати двофакторну авторизацію – а це мінімальний мастхев для безпеки акаунту», – написала вона та додала, що активісти з радістю допоможуть штабу ООС перейти на інший сервіс.

Ніколи такого не було, і от знову.Я бачу три варіанти, як це могло статися:1) зливає дані хтось з прес-центру ООС (не…

Опубліковано Іриною Чулівською Вівторок, 24 вересня 2019 р.

Наразі штаб ООС повідомив, що жодного витоку даних журналістів у відомстві не було. 

Якби виток стався від пресцентру ООС, було б набагато більше прізвищ“, – переконують там. 

Як відомо, лише за пів року експерти зафіксували в Україні понад сотню порушень свободи слова. Працівники українських медіа дуже часто стають жертвами фізичних атак та погроз. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter