За пів року ІМІ зафіксував 116 порушень свободи слова

Дата: 04 Липня 2019
A+ A- Підписатися

За шість місяців 2019 року в Україні експерти зафіксували 116 випадків порушень свободи слова. 

Про це повідомляє Інститут масової інформації. 

Переважна більшість цих порушень (88) стосувалася фізичної агресії. Для порівняння: протягом аналогічного періоду минулого року експерти зафіксували трохи більше порушень свободи слова (126, з яких 92 випадки стосувалися фізичної агресії).

У першому півріччі 2019 найбільшу кількість порушень свободи слова зафіксували в таких категоріях:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 56 (за аналогічний період минулого року було зафіксовано таку саму кількість перешкоджань);
  • погрози – 15 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 13 погроз)
  • побиття – 9 (менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 15 випадків побиття).

“Уперше за останні три роки ІМІ зафіксував в Україні випадок убивства журналіста”, – додають в ІМІ, згадуючи смерть черкаського журналіста Вадима Комарова, який помер 20 червня в лікарні, не прийшовши до тями після нападу невідомих.

Крім того, з початку року ІМІ зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації (за аналогічний період минулого року – дев’ять), шість випадків кібератак (торік – вісім), по чотири випадки пошкодження майна журналістів та юридичного тиску, по три випадки стеження за журналістами, цензури, судових позовів проти ЗМІ та нападів на офіси ЗМІ.

“Протягом першого півріччя також стався один випадок обшуку та один випадок політичного тиску (для порівняння: за аналогічний період минулого року зафіксовано сім випадків такого тиску)”, – додають експерти. 

Згадали у звіті експерти ІМІ й випадок з побиттям харківського журналіста Вадима Макарюка та випадок цензури з боку менеджменту телеканалу ZIK, який нещодавно придбав соратник Віктора Медведчука Тарас Козак.

“Загалом порушення свободи слова сталися у 23 регіонах України. Традиційно, як показують моніторинги ІМІ, за кількістю таких порушень лідирує Київ з областю (37 випадків). Друге місце за кількістю порушень посіла Дніпропетровщина (11 випадків), третє місце розділили між собою Волинь та Одещина – по дев’ять відповідно. По п’ять випадків зафіксовано на Миколаївщині, Рівненщині та Чернівецькій області. В інших областях зафіксовано по чотири, три, два та по одному випадку”, – підсумовують в ІМІ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter