Журналістів за дрони не каратимуть. Поки що

Дата: 19 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Обмеження із застосування безпілотних літальних апаратів, зокрема на використання їх журналістами та активістами, наразі не введені в дію і мають лише рекомендаційний характер.

Як повідомляє юрист Масі Найєм, про це міністр інфраструктури Володимир Омелян сказав під час громадського обговорення проекту “Правил надання дозволів на виконання польотів повітряних суден у повітряному просторі України”.

“Правила не введені в дію. Це – рекомендації. Відповідальності за використання БПЛА немає, якщо немає негативних наслідків”, – зазначив Омелян.

За його словами, наразі немає жодних обмежень для журналістів при використанні БПЛА. До кінця червня робоча група з розробки правил використання дронів збирає письмові пропозиції щодо них від громадських організацій.

Омелян додав, що правила використання повітряного простору мають відповідати європейським директивам.

Водночас деякі органи самоврядування вже почали забороняти польоти дронів, адже порядок із їх використання був розміщений на сайті Державіаслужби і трансльований у ЗМІ.

Про це повідомив юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров, який є членом робочої групи з розробки правил використання дронів при Державіаслужбі.

“Щодо розміщеного на сайті Державіаслужби Тимчасового порядку, незважаючи на дуже жваву і емоційну дискусію, однозначності щодо статусу цього документу немає. Знову ж таки як юрист я зможу довести в суді, що це не є джерелом права і не може бути використано, зокрема, як підстава для притягнення до відповідальності. Але кожному це не поясниш, а розміщення інформації на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади – це серйозно”,написав Алі Сафаров на своїй сторінці у Фейсбуці.

Водночас він наголосив, що якщо така заборона стосуватиметься журналістів, то це буде випадком втручання у свободу слова і може потягнути за собою відповідальність за статтею 171 Кримінального кодексу України.

Сафаров також повідомив, що робоча група має остаточно розробити правила використання дронів до кінця серпня.  

“Представники Державіаслужби зазначали, що не можна дозволяти водити автомобіль будь-кому, будь-де і за будь-якими правилами. Так, але наша проблема зараз у тому, що дитячий самокат у дворі прирівняний до п’ятидесятитонної фури на трасі, і правила встановлені для них однакові. Щиро сподіваюся, що ми всі разом це все ж таки змінимо найближчим часом”, – додав юрист.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Державна авіаційна служба встановила обмеження на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден вагою до 2 кілограм.

Зокрема, польоти повинні виконуватися лише вдень, на висоті до 50 м, зі швидкістю до 160 км/год й на відставні не менше 30 м до людей.

Державіаслужба забороняє політ дронів над стратегічними об’єктами й силовими відомствами, місцями спецоперацій, аварій та катастроф. Для таких польотів потрібен дозвіл.

Крім того, безпілотники не повинні кружляти над дорогами державного значення, центральними вулицями й лініями електропередач.

Ці та інші обмеження були записані у Тимчасовому порядку використання повітряного простору України, який нібито вступив у дію з 1 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter