Журналістів викликають на допити через доньку заступника Авакова

Дата: 19 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Відкрито провадження за фактом “втручання у приватне життя” доньки заступника міністра МВС, журналістів викликають на допити.

Про це повідомила народний депутат від “Блоку Петра Порошенка”, в минулому журналістка Ольга Червакова на своїй facebook-сторінці.

За її словами, Обухівський райвідділ міліції порушив кримінальну справу за фактом “втручання в приватне життя” Варвари Чеботар, дочки заступника міністра.

Журналістам почали приходити повістки. Їх викликають на допити, поки що – як свідків. Редакція в шоці. Навіть за часів Януковича за викриття махінацій чиновників проти журналістів на порушували кримінальних справ“, – написала Ольга Червакова.

Вона зазначила, що замість того, щоб порушити справу про перешкоджання професійній діяльності журналістів, міліція цькує редакцію провадженням на вимогу доньки заступника міністра.

Винесем це питання на Комітет. Треба розібратися, чи не є ця “примара втручання” тиском на журналістів і залякуванням редакції“, – додала народний депутат.

Нагадаємо, на журналістів програми “Наші гроші”, які знімали дачу доньки заступника Авакова Сергія Чеботаря в селищі Лісники під Києвом, напали невідомі. За твердженнями журналістів, нападниками виявились зять Чеботаря та його бізнес-партнер.

Голова парламентського комітету з протидії корупції, народний депутат Єгор Соболєв пообіцяв, що якщо Арсен Аваков не проведе належного розслідування перешкоджання журналістській діяльності, він ініціює звільнення міністра. Згодом Соболєв повідомив, що депутати реєструють відповідний законопроект. Після цього прес-служба МВС розповсюдила заяву заступника міністра Сергія Чеботаря, у якій той заявляє про свою відставку. Натомість щодо відставки Авакова спікер Верховної Ради Володимир Гройсман 16 травня заявив, що парламентська коаліція зараз не розглядає це питання, а подібні пропозиції, якщо вони є – це ініціатива окремих депутатів.

Як повідомляє “Громадське радіо“, медіаюрист та адвокат Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова не бачить складу злочину з боку журналістів. За її словами, інформація, яку збирали журналісти, є суспільно важливою, і у порушенні справи має бути відмовлено.

“В ситуації між Надією Бурдей (журналісткою програми “Наші гроші” – ред.) та Чеботарем відсутній конфлікт свободи слова та права на приватне життя. Приватне життя – це те, що приховано від людських очей, те, що не становить суспільного інтересу і не передбачене законом як відкрита інформація. Журналісти збирали всю інформацію про Чеботаря з відкритих джерел. Отже, закон вже установив, що ця інформація є відкритою і вона не складає таємниці приватного життя“, – зазначила експертка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter