Журналістів цього року менше б’ють, але збільшився політичний тиск – ІМІ

Дата: 06 Червня 2017
A+ A- Підписатися

За п’ять місяців 2017 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував загалом на території України 102 випадки порушень свободи слова. Для порівняння, минулого року за цей же період було зафіксовано приблизно таку саму кількість порушень (108 випадків).

Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Найбільшу кількість порушень за п’ять місяців 2017 року було зафіксовано у категорії “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 32 випадки (за той же період 2016 року – 38 випадків).

Водночас ІМІ констатує зменшення фізичної агресії відносно журналістів в Україні. Так, за п’ять місяців цього року, експертами ІМІ було зафіксовано 6 випадків побиття та нападів на журналістів. Для порівняння, за аналогічний період минулого року було зафіксовано 18 випадків нападів і побиттів.

Цього року відзначається тенденція до збільшення порушень у категорії “доступ до публічної інформації”. Зокрема, з початку року експертами ІМІ було зафіксовано 16 випадків порушень, пов’язаних з доступом до інформації, – а за той же період 2016 року було зафіксовано 7 таких випадків.

Також негативною тенденцією є збільшення кількості випадків пошкодження майна журналістів: з початку року сталося 8 таких випадків, у порівнянні з 2016 роком, коли був зафіксований один випадок, і той у січні.

Регіонами, де було зафіксовано найбільшу кількість порушень у цьому році, стали Київ з областю (24 випадки), Полтавщина (10 випадків) та Миколаївщина (8 випадків). Цього року Полтавщина вперше увійшла до переліку областей-антилідерів за кількістю порушень свободи слова: лише за другу половину травня там було зафіксовано шість випадків порушень прав журналістів.

У цьому році основними агресорами і порушниками прав журналістів стали: приватні особи – 58 випадків, місцева влада – 14 випадків, правоохоронці з силовиками – 7 випадків, судова влада – 5 випадків.

Крім того, ІМІ звертає увагу на зростання випадків політичного тиску – за п’ять місяців зафіксовано три випадки. Для порівняння, у 2016 році три випадки було зафіксовано за весь рік. Цього року випадки політичного тиску пов’язані з введенням електронного декларування для представників антикорупційних громадських організацій та їхніх контрагентів (що також стосується бюро журналістських розслідувань), тиск на члена Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії з боку Радикальної партії Олега Ляшка та випадок, пов’язаний з місцевою владою на Кіровоградщині.

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував 8 випадків порушень прав журналістів. Утискають свободу слова на півострові переважно правоохоронні органи окупаційної влади – співробітники ФСБ Росії, Центру “Е” та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter