Представника підсанкційної “Страна.ua” помітили в деокупованому Херсоні, ЗСУ заперечили видачу акредитації виданню

Дата: 17 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Підсанкційне онлайн-видання “Страна.ua” 15 листопада оприлюднило анонімний фоторепортаж зі звільненого Херсона, матеріал вийшов наступного дня після першого офіційного престуру до міста. За словами начальника Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковника Богдана Сеника, видання не отримувало офіційної акредитації.

Про це пише “Детектор медіа”.

Колаж: ZMINA

“Із лютого це видання не отримувало жодної акредитації від ЗСУ. Як представники цього видання дісталися в Херсон, якщо цей факт мав місце, про що мені невідомо, повинні встановити спеціальні служби”, — сказав Сеник.

Пізніше стало відомо, що світлини для Страна.ua в Херсоні під час престуру знімав Владислав Бовтрук. Він мав акредитацію від іншого медіа. У коментарі “Детектору медіа” Сеник уточнив, що кореспондент отримав акредитацію як представник інформаційної агенції “360 новини”. 

Також військовий повідомив, що акредитацію як представниця “360 новини” навесні отримала Анастасія Товт. Вона відома як кореспондентка Страна.ua. Акредитація досі чинна, сказав він.

“Анастасія Товт, як і Владислав Бовтрук, отримала акредитацію управління преси та інформації Міністерства оборони, яке тоді опікувалось питанням акредитації. Вони пройшли перевірку Служби безпеки України у встановленому порядку”, — заявив Сеник.

На сайті “360 новини” розміщена інформація про те, що інтернет-видання побудоване на базі громадської організації “Громада на 360”, є виключно некомерційною структурою та існує на власні кошти засновників, членів організації та благодійні внески меценатів. Сайт здебільшого розповідає про події у Бучанському районі на Київщині, але більшість публікацій — минулорічні.

Засновниками ГО “360 новини” на ресурсі “Опенатабот” вказані Владислав Бовтрук і Андрій Зубович; організація зареєстрована у Клавдієво-Тарасовому на Київщині. 

На сайті Страна.ua Владислав Бовтрук вказаний як спеціальний кореспондент видання. 16 листопада на ресурсі вийшов репортаж, підписаний його ім’ям.

Нагадаємо, що 16 листопада президент Володимир Зеленський попросив секретаря РНБО Олексія Данілова розглянути петицію щодо забезпечення належного блокування і повного припинення співпраці держорганів із проросійським виданням Страна.ua.

Проти згаданих у петиції ресурсів вже двічі застосовували санкції: щодо фізичних і щодо юридичних осіб, але вони досі доступні для користувачів на території України.

Також ZMINA повідомляла про те, що журналістів низки іноземних і вітчизняних медіа, які першими оприлюднили фоторепортажі та відео зі звільненого від російських окупантів Херсона, позбавили акредитації за “грубе порушення вимог наказу головнокомандувача Збройних сил України №73 від 3 березня 2022 року, а також відповідних розпоряджень військового командування”.

Це викликало обурення у медійній спільноті. Детальніше про це — у матеріалі

“Вкрадена перемога”: чи варто позбавляти акредитації журналістів, які дали перші репортажі зі звільненого Херсона

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter