Журналісти засновують рух проти цензури після звільнення Зураба Аласанії

Дата: 01 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Незалежні журналісти різних українських ЗМІ заявили, що вважають виявом цензури розірвання контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією.

Про це йдеться в їхньому відкритому листі, який публікує “Українська правда”.

“Звільнення Зураба Аласанії 31 січня 2019 було здійснено непрозорим, таємним голосуванням з очевидним порушенням процедури, духу закону про суспільне мовлення, функцій незалежної наглядової ради та здорового глузду. Воно є неприйнятним. Опублікована частина претензій до Аласанії, на жаль, не залишає сумнівів у тому, що це рішення є політичним та було ухвалене на догоду владі”, – йдеться в листі.

Підписанти вимагають негайного скасування результатів голосування та відставки нинішнього складу наглядової ради, яка своїми діями поставила під загрозу реформу суспільного мовлення в країні та створила небезпечний прецедент звільнення керівника незалежної інституції через політичні мотиви.

“Рішення ухвалене у відповідь на звільнення Аласанії з посади голови правління Суспільного мовника, а також є реакцією на низку інших подій та процесів у медіасередовищі, зокрема втручання власників медіа в редакційну політику, продаж медіаактивів давньому ворогу свободи слова Віктору Медведчуку, кібербулінг, інформаційну закритість влади, безкарність за перешкоджання журналістській роботі тощо”, – додають вони.

До нового об’єднання увійшли незалежні журналісти, зокрема – учасники відомого руху “Стоп Цензурі”, і мають на меті протидіяти тим самим викликам, що були актуальні для медіаспільноти за президентства Януковича.

Нагадаємо, напередодні наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України ухвалила рішення про дострокове звільнення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення. Наразі в наглядовій раді НСТУ не коментують причину дострокового усунення Аласанії без протоколу, який опублікують приблизно за тиждень.

Згодом член Наглядової ради НСТУ Олександр Павличенко, коментуючи голосування за усунення Аласанії, заявив, що так і не зрозумів, на якій підставі це питання внесли до порядку денного.

Зураб Аласанія заявив, що йому невідомі причини його усунення і додав, що “судова боротьба можлива і навіть обов’язкова – після оприлюднення причин”.

Пізніше стало відомо, що в наглядовій раді НСТУ закидають Аласанії, зокрема, те, що він не показав хресну ходу за єдину помісну церкву, засідання Генасамблеї ООН та один з економічних форумів, де був присутній президент.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter