ЗМІ та громадськість вимагають зниження судового збору у судових справах про доступ до публічної інформації

Дата: 11 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Громадські організації та журналісти вимагають зниження судового збору при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації. 

Про це йдеться в Меморандумі, який підписали, зокрема, Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

У меморандумі наголошується, що збільшення рівня судового збору для фізичних осіб (наразі це 640 грн) та для юридичних осіб  (1600 грн) – суттєвий бар’єр для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Окрім цього, автори документу вказують на високу вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

“Важливим є й те, що громадські активісти та журналісти, звертаючись із позовами щодо порушення Закону “Про доступ до публічної інформації”, захищають не тільки своє персональне право, а й забезпечують кожному право вільно одержувати і передавати інформацію без втручання органів державної влади”, — йдеться у меморандумі.

Закон “Про доступ до публічної інформації” був і має залишатися ефективним інструментом у журналістській та громадській діяльності, вважають ініціатори меморандуму.

Наразі продовжується збір підписів під Меморандумом за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter