Журналісти мають нести відповідальність за порушення професійних стандартів – медіаекспертка

Дата: 01 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Журналісти, які порушують професійні стандарти, мають нести відповідальність.

Про це під час фестивалю документального кіно Docudays UA заявила виконавча директорка “Центру медіареформ” Тетяна Матичак.

“Свобода слова закінчується там, де починається дія закону та обов’язки журналіста. Закони України передбачають кримінальну відповідальність за заклики до розвалу державності, брехню, яка призвела до людських жертв чи до порушення унітарності країни”, – цитує фахівчиню кореспондент Центру інформації про права людини.

Вона переконана, що такі порушення журналістів необхідно документувати, оскільки вони порушують право людей на правдиву інформацію.

“У виданні є завжди редактор, головний редактор, які мають нести відповідальність. Деякі журналісти кажуть: мені головний редактор сказав так написати. Але якщо наказ злочинний, то ти маєш право його не виконувати”, – наголошує Тетяна Матичак.

Вона зауважує, що в Україні існує надмірна солідарність працівників однієї професії.

“Спробуй засудити лікаря, який зробив помилку, через яку померла людина. Усі лікарі стануть на його захист, бо вони думають, що наступним можуть бути вони. Тому треба відбити цього лікаря, аби не було прецеденту. Всі вони одне одного виправдовують, бо в країні досі є корупція, порушення стандартів у багатьох професіях. Так само журналіст думає: якщо я не буду виправдовувати колегу, то і за мною щось подібне знайдеться”, – переконана експертка.

Як повідомлялось раніше, в окупованому Криму за 2 роки зафіксували понад 170 випадків порушень щодо ЗМІ та журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter