Журналіста “Крим.Реалії” Єсипенка ФСБ залякувала новими тортурами

Дата: 11 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконно затриманий у Криму журналіст “Крим.Реалії” Владислав Єсипенко перебуває у СІЗО в жахливих умовах, також його залякують тортурами, щоб не відмовлявся від своїх “вибитих” показів.

Про це дружина політв’язня Катерина Єсипенко повідомила в ефірі Громадського радіо.

За словами Катерини, після відмови від зізнання, яке Владислав зробив під тортурами, йому заборонили телефонувати додому, а листи рідним він передає через свого адвоката.

Після заяви про тортури Єсипенка спробували відправити у підвал, психологічно намагалися його переконати не відмовлятися від своїх показів, потрібних ФСБ.

Фізично вони його ніби не чіпали. Були погрози та залякування подальшими тортурами. Нині до нього пускають адвокатів. Бо коли його катували, адвокатів не пускали. За станом його здоров’я ми не можемо стежити. Невідомо, як на нього вплинули тортури. Знаю, що минулого тижня у нього боліли нирки. Він просив про меддопомогу, але йому відмовили, бо лікаря у СІЗО нема“, – пояснює Катерина.

Також вона розповіла, що його утримують у жахливих умовах.

Камера, у якій він зараз, розміром 3 на 4 метри, кисню мало, прогулянка — 1 година за добу. У камеру вилазять з унітаза щурі. У суботу — банний день і прогулянок нема. Він себе підтримує тим, що займається спортом навіть у тих умовах. Читає українські видання. Ми надсилаємо йому публікації про те, що про нього тут говорять, як підтримують. Влад пише, що в усіх політв’язнів Сімферополя одна надія — на обмін. Ніхто не сподівається на справедливий суд у Криму“, – зазначила дружина Єсипенка.

Нагадаємо, що ФСБ затримала українця в березні поточного року. Арешт пов’язують з його політичними поглядами, зокрема відвідуванням акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у Сімферополі 9 березня 2021 року.

Російські силовики інкримінують українцю “незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин”. ФСБ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

В ув’язнені Єсипенка примусили під загрозою тортур дати “інтерв’ю” продюсеру проросійського телеканалу “Крим 24” Олегу Крючкову. Про те, як це відбувалося, Єсипенко розповів в одному зі своїх листів. 

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter