Журналіст Галко, затриманий у Білорусі, заявив, що міліція його обмовила

Дата: 16 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Українсько-білоруський журналіст Дмитро Галко, обвинувачений у Білорусі в нападі на міліціонера, не визнає своєї провини.

Як повідомляє “Білоруський партизан”, про це він заявив 13 липня під час допиту в Радянському районному суді Мінська.

При цьому журналіст припустив, що міг ненавмисно розбити телефон міліціонера, коли намагався випровадити його з квартири, тому що той “увійшов незаконно”.

Галко повідомив, що 25 листопада 2017 року на квартирі, яку орендувала його колишня дружина Ольга Кравчук, відбувалася вечірка сина Дмитра Галка Яна на честь його дня народження. При цьому журналіст стверджує, що був тверезий.

У якийсь момент до квартири увійшли міліціонери і заявили, що сусідів турбує шум. Галко каже, що погодився зробити музику тихіше. Однак міліціонери, за його словами, незаконно увірвалися в квартиру.

При цьому підсудний згадав, що капітан Юрій Чирков озвучував йому свої підозри: що в квартирі нібито може бути наркопритон або порностудія. Дмитра це дуже обурило, він почав “ще не грубо, але вже різко” вимагати від міліціонерів вийти. Однак ті, за словами підсудного, почали оглядати квартиру, а капітан Чирков увімкнув відео на мобільному і став знімати підлітків, які сіли на дивані.

“Тоді я взяв Чиркова за куртку і вивів з кімнати. Але не пам’ятаю, щоб вибивав у нього телефон”, – говорить Галко, заперечуючи, що це був саме напад.

Менш ніж за хвилину, стверджує Галко, з’явився наряд міліції. Співробітники вислухали капітана Чиркова, журналісту “почали заламувати руки і надягати наручники”. Незабаром після першого наряду міліції з’явився другий, потім увійшов міліціонер у формі, більше схожій на військову.

“Раптом мене повалили на підлогу, причому розбили при цьому меблі. Так само різко повалили мого сина Яна. Далі я лежав і розповідав начальнику-міліціонеру, що відбувалося раніше. Говорив, щось ви не те зробили”, – розповів журналіст.

На запитання, чому у капітана Чиркова виявилися тілесні ушкодження, Галко заявив, що не знає відповіді. Він визнав лише, що рукою виштовхував міліціонера Чиркова з квартири. “Я його не бив, і це навіть теоретично неможливо в тій позиції, про яку він говорить. Зауважу, що він тричі змінював свідчення”, – заявив Галко.

Адвокат звернулася до суду з трьома клопотаннями, але суд відмовився вимагати адміністративну справу Дмитра Галка і запитувати відомості з лікарні швидкої допомоги про час виїзду лікарів на квартиру Галка. Клопотання про запит у міліції відомостей про причини застосування до Галка спецзасобів суд задовольнив.

“Білоруський партизан” зазначає, що процес продовжиться в понеділок, 16 липня.

Як повідомлялося, Галка арештували в Білорусі 22 квітня після перетину ним кордону країни. Йому загрожує до шести років ув’язнення. Сам журналіст заперечує сутичку з міліціонером. Крім того, за твердженнями “Білоруського партизана”, Галка вже адміністративно покарали за цей інцидент

У коментарі Kyiv Post, Галко раніше заявляв, що поліцейський рейд пов’язаний із його професійною діяльністю. У його квартирі знаходився сервер опозиційного видання “Білоруський партизан”, заснованого Павлом Шереметом. Сам Галко раніше працював у ньому журналістом та редактором. Крім того, там працює його колишня дружина.

З 2013 року Дмитро Галко працював та жив в Україні. Під час Євромайдану він висвітлював події у Києві, а після початку конфлікту на сході України поїхав працювати туди для білорусько-українського веб-сайту новин “Новий час”, видань Kyiv Post та “Радіо Свобода”. Також чоловік був редактором опозиційного білоруського сайту “Хартія 97”.

Комітет захисту журналістів вимагає від влади Білорусі звільнити затриманого журналіста Дмитра Галка, якого звинувачують у нападі на правоохоронця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter