Журналіст “Дождя” розказав про побачене під час затримання у “ДНР”

Дата: 28 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Журналіст “Дождя” Сергій Єрженков, який разом з колегою був затриманий у Донецьку бойовиками, а згодом – видворений з окупованої території, розказав про подробиці затримання.

Про це журналіст розповів в інтерв’ю “Громадському радіо”.

Нас викрало збройне бандформування, яке не має ніякого юридичного статусу, насильно вивезло нас і незаконно утримувало.

За словами Єрженкова, у день, коли їх затримали – 25 листопада – та доправляли до будівлі “МДБ” на вул.Тараса Шевченка, бойовики “всіляко підкреслювали, що вивозять нас не в ліс і не надягають нам мішки на голову, а везуть у будівлю “МДБ”.

“І у цей самий момент, коли ми їхали, одного з цих людей я відразу ідентифікував як москвича за “москальським говором”, яким і я володію. Тобто найголовніший, який представився як Сергій Миколайович, швидше за все, був куратором з Москви або ФСБ. Наприкінці, коли він вже відправляв нас через кордон, він просив передати привіт Саші… Напевне, мав на увазі Бородая”, – зазначив Єрженков.

“І потім він також сказав: “Головне нам з вами не зустрічатися в одних московських ресторанах”, – додав журналіст.

Журналіст розповів, що група поїхала в “ДНР” з метою зустрічі з інформаторами, які розповіли про те, як там зараз влаштований бізнес.

“Справа в тому, що так звана влада “ДНР” не може бути монолітною, і всередині неї теж є розбіжності, якими ми і намагалися скористатися, зустрічаючись з певними людьми … Я б не сказав, що вони опозиціонери. Просто, коли йде поділ ресурсів, а Москва, я так розумію, все менше і менше дає грошей, починається внутрішня боротьба “, – розповів журналіст.

За його словами, не дивлячись на те, що ніхто не хотів говорити на камеру. Йому вдалось зробити записи на телефон, але його якраз “розколошматили” під час затримання.

“Також вони отримали доступ до всіх моїх акаунтів в соціальних мережах і електронній пошті і викачали звідти всю інформацію”, – зазначив Єженков.

За його словами, у так званій “МГБ” їх протримали з 9 вечора до 3-4-ї години ночі.

“Поруч з нами сидів чоловік грузинської зовнішності, він наставив на нас автомат Калашникова і грав прикладом, питав про телеканал “Дождь”, про Ксенію Собчак. А в цей час якраз видаляли всі записи, які у нас були на електронних носіях”, – каже Єрженков.

Потім журналістам повідомили, що вони виселені.

“Приїхали ми до кордону, вони привіталися з нашими прикордонниками і сказали:” Їх потрібно отчебуречіть в Ростов “. Це вони мали на увазі доставити нас. З огляду на те, що Росія не визнає “ДНР”, у мене виникає питання до ФСБ Росії: “Відколи уздовж російського кордону розгулюють озброєні до зубів люди з автоматами Калашникова, при цьому вони вітаються і мають неформальні відносини з нашими прикордонниками?””, – каже журналіст.

За його словами, в МГБ до них не застосовувалося фізичне насильство. Швидше за все, тому що вони встигли повідомити в редакцію.

“Я знаю, що наші колеги з “Дождя” дзвонили всім, в тому числі людям з адміністрації президента, піднявся шум, думаю, це нас і убезпечило”, – сказав журналіст.

Як відомо, 25 листопада кореспонденти “Дождя” Сергій Ерженков і Василь Полонський, які були у відрядженні на території “ДНР”, припинили виходити на зв’язок. Перед зникненням Полонський встиг повідомити редакції, що знімальну групу затримали бойовики “ДНР”. “Дождь” повідомляв, що акредитація у знімальної групи була.

Пізніше ватажки “ДНР” поширили повідомлення про видворення журналістів з окупованої території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter