Журналіст Віктор Гурняк отримав звання Героя України посмертно

Дата: 30 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський надав звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (посмертно) фотокореспонденту, бійцю 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар” Віктору Гурняку.

Нагороду 29 серпня в Києві отримали його батьки Петро Степанович та Марія Мирославівна під час вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, повідомила пресслужба Офісу президента.

Віктор Гурняк. Фото: Petro Zadorozhnyy / LUFA

Журналіст загинув 19 жовтня 2014 року під час мінометного обстрілу, коли вивозив поранених у районі 32-го блок-посту неподалік селища Сміле Луганської області.

З ініціативою надати Гурняку звання Героя України виступили депутати Тернопільської міської ради; відповідне звернення до президента України надіслали ще 28 квітня 2015 року.

Раніше бійця та журналіста було посмертно нагороджено орденом “За мужність” III ступеня.

Роботи фотокореспондента демонструвалися на виставках у Польщі, Естонії та Німеччині. Так, виставка “Донбас: війна та мир” 2014 року відкрилася в Європарламенті. Експозиція “Віктор Гурняк: дорога з Майдану” демонструвалася 16–31 січня 2015 року в Українському національному музеї в Чикаго (США).

Зеленський вручає нагороду батькам Гурняка. Джерело: president.gov.ua
Джерело: фейсбук-сторінка Назара Зелінки
Джерело: фейсбук-сторінка Назара Зелінки

Раніше ZMINA публікувала історії кримчан, які загинули на російсько-українській війні в період із 2014 до 2020 року. Їх зібрала команда медіапроєкту “Кримські українці”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter