Під час російського обстрілу поранення отримав журналіст Микола Пастух

Дата: 03 Червня 2022
A+ A- Підписатися

На Луганщині неподалік від міста Лисичанськ під час російського обстрілу поранення отримав український журналіст і відеограф Микола Пастух, який працював як фіксер з двома іноземними журналістами — Хоном Чуном Кауру (Гонконг / Велика Британія) та Алексом Чаном Юком (Велика Британія). 

Це сталося 28 травня біля мосту на Сєвєродонецьк, пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Микола Пастух у львівській лікарні, де лікується після поранення. Джерело: Іван Чернічкін / Заборона

Пастух був поранений у руку, а Чан Юк отримав контузію.

Український журналіст працював разом з іноземними колегами, а також знімав матеріал для документального фільму про роботу іноЗМІ на фронті. Медійники збиралися перетнути останній вцілілий міст міста, коли побачили палаючу машину на шляху. Вони вийшли, щоб сфотографувати її, сказав Чан Юк в телефонному інтерв’ю CPJ.

Двоє українських військових, які перебували на мосту, сказали журналістам, що це небезпечна зона і що їм потрібно повернутися до свого автомобіля. Журналісти повернули назад, і в декількох метрах від них вибухнув снаряд, поранивши Пастуха. Чан Юк зняв інцидент на відео.

Відомо, що іноземні журналісти були вдягнені в куртки з написом “Преса”, Пастух — у бронежилет і шолом.

Чан Юк сказав CPJ, що перший удар був “надзвичайно точним”, додавши, що на момент обстрілу поблизу були лише журналісти і два солдати, й жодних інших мішеней. Після того як вони сховалися в канаві, поруч розірвалися ще два снаряди.

У зв’язку з інцидентом у CPJ вкотре нагадали, що журналісти мають розглядатися на війні як цивільні особи відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, що 30 травня під час російського обстрілу по дорозі в Лисичанськ загинув французький журналіст Фредерік Леклер-Імгофф.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter