Журі конкурсу “Честь професії-2022” оголосило імена переможців-журналістів

Дата: 30 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Журі престижного українського конкурсу професійної журналістики “Честь професії” оголосило імена переможців у основних та спеціальних номінаціях.

Про це стало відомо 29 вересня під час урочистої церемонії нагородження, пише ZMINA.

Переможець конкурсу “Честь професії” в номінації “Найкраще новинне висвітлення резонансної події” журналіст “Радіо свобода” Мар’ян Кушнір

У основних номінаціях, окрім головного переможця, визначили найкращі матеріали у локальних медіа.

Спеціальні призи учасники отримали в номінаціях “Надія журналістики”, “Найкращий аудіоматеріал”.

Також переможців визначили в спецномінаціях від Наглядової ради конкурсу “За відданість професії за найтяжчих умов”, від Bihus.Info — “Сльози окупанта” та від ГО “Жінки в медіа” — “Найкращий матеріал на тему прав жінок, дотримання гендерної рівності”.

Переможницями та переможцями цього року стали:

  • Найкраще інтерв’ю

Марія Семенченко (“Локальна історія”) з матеріалом “В Україну покликали мертві, але не чули живі. Яким був Джеймс Мейс?”

  • Найкраще інтерв’ю в локальному медіа

Олександра Бодняк (Zaxid.Net) з матеріалом “Або ти кидаєшся на амбразуру, або пробуєш пристосуватись. Як живе Херсонщина під окупацією”

  • Найкращий репортаж

Віра Курико-Агієнко (Reporters) з матеріалом “Десять днів у Чернігові”

  • Найкращий репортаж у локальному медіа

Віта Сахнік, Людмила Герасимюк (Сайт соціальних новин “Перший”) з матеріалом “Нам один шлях – в ліс”. Репортаж із волинських сіл, де через городи – Білорусь”

  • Найкраще новинне висвітлення резонансної події

Мар’ян Кушнір (“Радіо Свобода”) з матеріалом “Бій на Київщині: Українські військові пішли у контрнаступ”

  • Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа

Олександр Котенко (“Суспільне Чернігів”) з матеріалом “Історія чоловіка, який вибрався з могили після розстрілу. Лежав між двома вбитими братами”

  • Найкраща аналітика

Данило Мокрик (BIHUS.Info) з матеріалом “Genocide in Ukraine: Research and Proof”

  • Найкраща аналітика в локальному медіа

Дар’я Літовченко (“Восточный Вариант / Східний Варіант”) з матеріалом “Шахти. Невидимий фронт Донбасу”

  • Найкраще розслідування

Леся Іванова (BIHUS.Info) з матеріалом “Чи готові ми до війни: що з арсеналами на МІЛЬЯРД?”

  • Найкраще розслідування в локальному медіа

Антоніна Торбіч, Анна Хіночик та Влад Мартинчук (“Четверта влада”, “Суспільне Рівне”) з матеріалом “Чорна скринька: чому пацієнти у Рівному платять за операції”

  • Найкраща публіцистика

Аліна Шеремета (Телебачення Торонто) з матеріалом “Братання з Росією у центрі Києва: Театр російської драми імені Лесі Українки”

  • Найкраща публіцистика в локальному медіа

Наталія Андреєва, Голобородько Олександр, Рубан Олександр, Савчук Максим (“Суспільне Запоріжжя”) з матеріалом “Як живе підрозділ українських воїнів, які боронять Запорізький край”.

Спеціальний приз “Надія журналістики” отримала Аліна Шеремета, журналістка “Телебачення Торонто”.

Спецпризом “Найкращий аудіоматеріал” відзначили подкаст “Тут-і-тепер”, автори Ольга Снісарчук, Тетяна Терен, Дмитро Пальчиков, Оксана Мамченкова, Вікторія Лавриненко з команди The Ukrainians Media і PEN Ukraine.

Переможницею спецномінації від Bihus.Info “Сльози окупанта” стала Валерія Єгошина (“Схеми: корупція в деталях”, “Радіо Свобода”) з матеріалом “Плеяда у*банів”, “Путін – с*ка”, “Шойгу – профан”. Російські полковники обговорюють керівництво армії РФ”.

Нагороду в спеціальній номінації від ГО “Жінки в медіа” — “Найкращий матеріал на тему прав жінок, дотримання гендерної рівності” отримала Марія Семенченко (Reporters).

У спеціальній номінації від Наглядової ради конкурсу “За відданість професії за найтяжчих умов” перемогли фотокореспонденти Євгеній Малолєтка та Мстислав Чернов.

Загальнонаціональний конкурс професійної журналістики «Честь професії-2022» став можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проєкт “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews.

Нагадаємо, що цього року у 13-му професійному журналістському конкурсі “Честь професії” змагалося 902 матеріали. До шортлиста основних номінацій увійшло 50 найбільш професійних, впливових та резонансних робіт. Серед них — матеріал журналістки Центру прав людини ZMINA й видання Explainer Яни Радченко “Жінки в морській піхоті: досвід Ярини Чорногуз”.

Імена всіх фіналістів, а також посилання на матеріали конкурсу можна знайти тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter