Жінок-авторок відеоблогів про науку цькують удвічі частіше, ніж чоловіків – дослідження

Дата: 24 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Жінки, які ведуть відеоблоги про науку, отримують удвічі більше негативних коментарів, ніж чоловіки.

Про це пише видання Mediasapiens із посиланням на дослідження австралійців Іноаки Амарасекара та Вілла Гранта, які проаналізували 23 005 коментарів, які люди залишили під наукпоп-відео на YouTube.

Дослідники обрали для аналізу 391 найпопулярніший канал з наукової, інженерної та математичної тематики. Лише 32 з них ведуть жінки. Виявилося, що глядачі в середньому частіше коментують відео авторок, але частіше роблять це в негативному ключі. Амарасекара та Грант виділили шість основних типів коментарів: позитивні, негативні або критичні, ворожі, сексистські або сексуальні, з оцінкою зовнішності та нейтральні.

Вони виявили, що 14% усіх коментарів, які залишають під відеороликами жінок, – це критика. Для порівняння, під відео чоловіків лише 6% коментарів є критичними.

Коментатори також набагато частіше обговорюють зовнішність автора відео, якщо це жінка. Під відео блогерок відсоток таких коментарів становить 4,5%, а під роликами блогерів-чоловіків – 1,4%.

Авторкам перепадає й більше сексистських коментарів та коментарів із сексуальним підтекстом – 3% проти 0,25% у чоловіків.

Блогерка Ванеса Хілл, яка веде канал BrainCraft, розповіла про те, що негативні та сексистські коментарі можуть спонукати жінок відмовитися від ідеї вести свій відеоблог. “Це заважає жінкам створювати відео і робити це на професійному або напівпрофесійному рівні”, – вважає вона. На її канал підписані понад більше 436 тисяч користувачів і загалом він зібрав 26 мільйонів переглядів.

Сама відеоплатформа YouTube в офіційному коментарі заявила, що не толерує образливі коментарі. “Ми видаляємо неприйнятні коментарі, якщо вони відповідно позначені користувачами. Крім того, ми надаємо користувачам, що завантажують свій контент, інструменти для модерації, відключення та блокування потенційно неприйнятних коментарів до того моменту, як вони будуть розглянуті модераторами”, – йдеться в заяві YouTube.

Як додає Mediasapiens, дослідження 2016 року від дослідницького центру Data & Society показало, що у Twitter жінки частіше отримують коментарі з сексуальним підтекстом, домаганнями та частіше стають жертвами інтернет-переслідувань і пліток. Найчастіше мішенню для інтернет-тролінгу стають представники ЛГБТ-спільноти. А група, яка має найменші шанси потрапити під цькування в інтернеті, – білі гетеросексуальні чоловіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter