Жінки, які стануть на військовий облік від 1 жовтня, зможуть виїжджати з України, тільки отримавши дозвіл

Дата: 12 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Жінки, які від 1 жовтня стануть на військовий облік, не зможуть вільно виїжджати за кордон. Зробити це буде можливо, тільки отримавши спеціальний дозвіл від військкоматів. 

Про це заявив ексрадник глави МВС і керівника Офісу президента Віктор Андрусів.

Фото: АрміяInform

“Ті жінки, які від 1 жовтня будуть на військовому обліку, і багато з них уже там було, по тих професіях, які були раніше заброньовані, підпадають під загальні правила – вони можуть виїхати тільки відповідно до певного дозволу.

Це так само, як зараз стосується чоловіків. Тобто чоловіки можуть виїхати, але їм потрібен для цього окремий дозвіл або внесення в спеціальну систему. Це стосуватиметься невеликої кількості жінок: 2–3 тисячі осіб. Тобто це ніхто суттєво не відчує”, – пояснив Андрусів.

Він наголосив, що насправді для жінок нічого не змінилося і масштабно жінок до військкоматів не закликатимуть. 

“Жінки постійно були військовозобов’язаними для конкретних професій. Просто раніше цей перелік був вужчий. Зараз цей перелік розширили, зокрема тепер туди входять і жінки, які працюють на залізниці. Тому що залізниця зараз виконує надзвичайно стратегічну роль і звичайно, що вони будуть теж ставитися на військовий облік”, – зазначив ексрадник.

Нагадаємо, що 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України видало наказ № 313, що розширює перелік спеціальностей та професій, за якими жінки беруться на військовий облік.

Але через неоднозначне сприйняття суспільством цього наказу в лютому 2022 року було затверджено оновлену його редакцію, яка суттєвого скорочувала спеціальності, які потрапляють до переліку з 35 до 14 фахових напрямів.

Водночас кожен з таких напрямів охоплював низку споріднених професій. Критерії, за якими певні категорії жінок України зобов’язані стати на військовий облік, а які такого обов’язку не мають, законодавці досі не пояснили. 

3 червня 2022 року Кабмін ухвалив рішення про скасування попереднього переліку спеціальностей, після отримання яких жінки беруться на військовий облік. Проте сама процедура обов’язкового взяття на облік жінок певних професій залишилася.

Примітно, що Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку” (1357-IX) відповідальність за ведення такого переліку перекладена з Кабміну на Міноборони.

Тож взяття жінок на військовий облік стартує від 1 жовтня 2022 року. В умовах воєнного стану можна стати на облік зараз, не чекаючи жовтня. Це можуть зробити жінки, молодші 60 за років, які не мають протипоказань через здоров’я та професія чи фах яких є в наказі Міноборони. 

Нагадаємо, що 5 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що військовозобов’язаним чоловікам для того, щоб залишати місце проживання або перебування, потрібно отримати дозвіл керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Згодом президент України Володимир Зеленський розкритикував такий порядок виїзду за межі області й закликав Генштаб не ухвалювати подібні рішення без його відома. Дію порядку надання такого дозволу скасували й відправили його на доопрацювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter