Жінки мають брати участь у рішеннях щодо відбудови України на всіх рівнях – координаторка ООН

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У процесі відбудови України жінки мають бути широко представлені не лише під час обговорення, а й у процесі ухваленні рішень на місцевому, регіональному та вищому рівнях.

Про це заявила координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун під час дискусії “Гендерна рівність в інтеграції до ЄС”, пише Укрінформ.

“Процес вступу до ЄС та виконання Цілей сталого розвитку – це можливість досягти більшого прогресу на шляху досягнення гендерної рівності… Але ми сьогодні дуже багато говоримо про різні аспекти відновлення та відбудови, і нам треба пересвідчитися, що жінки широко представлені не лише під час обговорення, а й при ухваленні рішень на місцевому, регіональному та вищому рівнях”, – сказала Браун.

За її словами, ООН планує підтримати європейських партнерів у підготовці до Конференції з питань відновлення України, яка відбудеться в Берліні 11 червня.

“Ми хотіли б бачити серед учасників розмови про відновлення і чоловіків, і жінок також, бо сьогодні в Україні склалися чудові умови для досягнення відчутного прогресу в питанні гендерної рівності”, – зазначила координаторка ООН.

Тим часом голова Комітету ВР із питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що з 2014 року Україна все ж зробила багато кроків на шляху до гендерної рівності. 

“Ми відкрили величезну кількість професій для жінок, дали можливість служити в безпекових і оборонних структурах, обіймати серйозні посади. Але одночасно відкриття можливостей має супроводжуватись і додатковими рішеннями, які стосуються тренування, навчання і фінансування для будь-якої програми.

Жодні зміни не відбуваються просто з повітря. Вони повинні бути підкріпленні ресурсом, і, очевидно, цього ресурсу нам не вистачає під час повномасштабного вторгнення. Я думаю, що цей ресурс точно може бути мобілізований за рахунок наших партнерів”, – зазначила вона.

А співголова міжфракційного об’єднання “Рівні можливості” Інна Совсун також звернула увагу на те, що права інших груп, зокрема ЛГБТ-людей, досі залишаються незахищеними.

“Як авторка законопроєкту про партнерство, яке дало б можливість узаконювати стосунки одностатевим парам, хочу вкотре скористатися цим майданчиком і нагадати нашим парламентарям і міжнародним партнерам про те, що в Україні залишаються люди, які дискриміновані в їхніх правах. Це можливість створювати сім’ю і обирати, кого кохати. Це особливо болюче питання, коли це стосується військових ЛГБТ”, – пояснила Совсун.

Зрештою парламентарі й партнери дійшли висновку, що просто перейняти досвід країн ЄС не вийде, оскільки кожна держава унікальна. Відповідно, братимуть найкращі практики та обговорюватимуть, які їх можна використати для поліпшення гендерної рівності в Україні.

Нагадаємо, що громадська організація “Жінки в медіа” провела дослідження, щоб зʼясувати, з якими складнощами стикаються журналісти й журналістки, висвітлюючи тему відбудови України. Зʼясувалося, що в підтемах, які стосуються гендерно чутливого відновлення, з великим відривом за частотою медіа висвітлюють надання соціальних послуг вимушеним переселенцям. Другою за популярністю підтемою є надання соціальних послуг людям з інвалідністю та людям старшого віку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter