Жінки-військові не можуть служити офіційно, тому не отримують соцзахисту

Дата: 19 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Жінки офіційно не мають права служити на передовій в регулярній українській армії, тому змушені записуватися куховарками або штабістами.

Як повідомляє “Європейський простір“, про це пише у виданні The Daily Signal Нолан Пітерсон, колишній пілот і ветеран війн в Іраку та Афганістані, який поспілкувався з кількома жінками-військовими.

Автор зазначає, що від початку війни жінки грають ключову роль у Збройних силах України – вони служать на передовій, є військовими медсестрами і навіть снайперами, та допомагають війську як волонтери, доставляючи необхідну допомогу на лінію фронту.

“Однак офіційно вони досі не мають права служити на передовій в регулярній українській армії, і більшість жінок, які служать у війську, належать до добровольчих батальйонів”, – зазначає автор.

Тому тепер, коли українська влада включає добровольчі батальйони до складу регулярної армії чи Національної гвардії, жінки-солдати змушені офіційно записуватися куховарками чи штабістами. Вони не отримують відповідну платню, пільги та нагороди нарівні з чоловіками, з якими розділяють ті самі ризики та умови життя на передовій, пише автор.

Він також відзначає величезний внесок у волонтерський рух українських жінок, які часто ризикують життям, доставляючи військовим форму, їжу, воду, амуніцію та ліки, і несуть великий психологічний тягар, стаючи свідками страждань, які приносить війна.

Нагадаємо, Українська Гельсінська спілка з прав людини та “Юридична сотня” будуть спільно надавати консультації, підвищуватимуть рівень правової обізнаності військових та їхніх рідних, вирішуватимуть проблеми у сфері правового та соціального захисту учасників АТО, їх професійної адаптації та психологічної реабілітації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter