Жінка з Ель-Сальвадору провела вісім років у в’язниці через викидень

Дата: 09 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В Ель-Сальвадорі жінка провела в ув’язненні вісім років за звинуваченнями в проведенні аборту. В країні діють жорсткі закони щодо переривання вагітності, а тому до в’язниці можна потрапити навіть після аборту за медичними показаннями. 

Про це повідомляє Reuters.

Фото: kasiastrek.com

28-річну Сару Роґель арештували у 2012 році після того, як вона потрапила до лікарні з кровотечею. Жінка, яка перебувала на восьмому місяці вагітності, розповідала, що послизнулася під час прання та впала. Проте поліція звинуватила її в штучному перериванні вагітності. Спочатку суд призначив Роґель 30 років в’язниці, однак адвокати жінки змогли домогтися зменшення терміну.

В Ель-Сальвадорі діє жорстке законодавство щодо абортів. Їх не можна проводити навіть після зґвалтування, інцесту або якщо життю матері загрожує небезпека. Звинуваченні за проведення аборту жінки можуть отримати від двох до восьми років в’язниці, але інколи такі справи перекваліфіковують за статтею “Убивство”, а тому обвинувачені отримують до 50 років за ґратами. За даними правозахисників, у в’язницях країни перебуває як мінімум 17 жінок, засуджених за аборти.

Фото: AFP

Активісти в Ель-Сальвадорі сподіваються, що влада перегляне чинні закони. Президент країни Найб Букеле, який прийшов до влади у 2019 році, неодноразово висловлювався проти абортів, водночас співчував жінкам, яких ув’язнюють після викидня. 

“Якщо в бідної жінки трапляється викидень, то її відразу ж підозрюють у тому, що вона зробила аборт. Тут і виникає проблема соціальної нерівності”,казав він під час передвиборчих перегонів. 

Останніми роками вироки щодо деяких жінок почали переглядати. Декілька років тому суд виправдав Евелін Ернандес, якій загрожувало 40 років за ґратами. Жінка розповідала, що завагітніла після зґвалтування, однак не знала про це, а в момент, коли стався викидень, утратила свідомість.

Нагадаємо, що минулого року в сусідній Польщі Конституційний суд визнав незаконними аборти. Відтоді в країні жінки не можуть перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плода або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю.

Таке рішення викликало обурення в ЄС та спричинило збільшення кількості польок, які хочуть зробити аборт за кордоном. Польське законодавство в питанні абортів і до запровадження заборони було одним з найсуворіших у Європі. Це призвело до появи явища “абортивного туризму”, а також існування “абортивного підпілля”.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter