“Жінка тут якщо і не обʼєкт, то трофей”: у соцмережі розкритикували нову рекрутингову рекламу Третьої штурмової

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

На початку жовтня в різних містах України з’явилася рекрутингова реклама Третьої штурмової бригади. На більшості білбордів зображені жінки з військовими чи без них і написано: “Я люблю Третю штурмову”. Реклама викликала неоднозначну реакцію з боку українців. У мережі дехто висловлював обурення цим маркетинговим ходом, називаючи його недоречним. Водночас є люди, які вважають, що реклама досягла своєї цільової аудиторії.

Про це йдеться на сторінці журналістки, блогерки та керівниці “Дикого театру” Ярослави Кравченко.

Джерело: фейсбук-сторінка Ярослави Кравченко

За словами Кравченко, у зображеннях зроблено акцент саме на “лоліточність і доступність образу жінки”. Вона припустила, що це може бути креативний хід – зробити паралель з одразу кількома фільмами-бойовиками.

Також зауважила, що реклама розрахована не на жінок та посилення їхньої мобілізації.

“Жінка тут якщо і не обʼєкт, то не в формі (візуал на колінах), тобто одразу не на рівних. Жінка тут скоріше трофей. Ну і перевірочне: уявляємо, що на мотоциклі замість дівчини сидить чоловік в цій же позі або що замість дівчини на колінах у дівчини або чоловіка в формі лежить чоловік в майці, по цивілці. Враження. Чи працює Третя штурмова комунікаційно для рекрутингу краще, ніж це робить офіційна комунікація по мобілізації, – факт!” – зазначила журналістка.

За словами військовослужбовиці та поетки Ярини Чорногуз така реклама “тригерить” жінок, які самі давно військові, носять форму, воюють.

“Проте розумію, що ця реклама не на мене орієнтована. Бойових солдатів жіночої статі вони не шукають”, – зазначила військовослужбовиця.

Голова ГО “Жінки в медіа” Ліза Кузьменко зазначила, що подібна реклама закінчується сексуальним насильством під час війни.

“Тільки насильство вчиняється своїми щодо своїх. А не в контексті нашого уявлення, що СНПК – загроза від російських військових”, – наголосила вона.

Кандидатка філософських наук, головна редакторка видання “Гендер в деталях” Тамара Злобіна назвала рекрутингову рекламу “класикою сексизму і сексуальної об’єктивації”.

“…Типова для бригади, неетична по списку параметрів, списувати системну дискримінацію жінок Третьою штурмовою на війну не варто”, – йдеться в коментарі.

Режисерка-постановниця Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка Тетяна Воронова у відповідь на пост Кравченко написала:

“Мене, як дружину, яка втратила одного з командирів Третьої штурмової, це ображає… Це нівелює багато чого і мало що говорить про саму Третю штурмову та її звитяги”.

Згодом видання The Washington Post опублікувало матеріал, у якому творці рекламної кампанії, в якій бійці Третьої штурмової бригади позують на постерах разом з фотомоделями, пояснили свій задум.

Головний дизайнер кампанії Дмитро розповів, що вони хотіли створити таку собі розслаблювальну атмосферу.

“Люди думають, що це якийсь хитрий прийом, щоб затягнути тебе в бригаду, дати багнет і відправити воювати в окопи. А ми хотіли сказати, що війна – це не завжди кров і смерть, не тільки хлопці, які воюють. Іноді ти просто розслабляєшся”, – зазначив дизайнер.

За словами творців реклами, ця кампанія допомогла генерувати від 150 до 200 заявок щодня. І, хоча лише одна з десяти заявок закінчувалася зарахуванням на службу, рекламники вважають це успіхом.

Нагадаємо, у березні поточного року в інстаграмі ТРЦ “Нікольський” зʼявилася реклама магазину OliaGarho. У ній ішлося про те, що в магазині можна знайти “авторські моделі, які отримали високу оцінку у клієнток в Україні та за кордоном”, однак це супроводжувалося сексуалізованим відеорядом – відвертими позами моделі, нехарактерними для реклами одягу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter