Жанара Ахметова домагатиметься надання статусу біженки в Україні

Дата: 14 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Казахстанська журналістка Жанара Ахметова, яка з 2017 року намагається отримати притулок в Україні, домагатиметься надання їй статусу біженки попри те, що раніше їй у цьому відмовили відповідні органи. 

Про це вона розповіла на пресконференції в Укрінформі. 

 

За словами адвоката журналістки Владислава Грищенка, Офіс генпрокурора зараз продовжує екстрадиційну перевірку щодо Ахметової, хоча, згідно з Європейською конвенцією про видачу правопорушників від 1957 року, не підлягають видаванню до інших країн особи, які переслідуються там з політичних мотивів.

“Характер політичних переслідувань Жанари Ахметової більш ніж доведений і відображений у судових рішеннях… Державна міграційна служба вкотре з незрозумілих причин відмовляє Жанарі Ахметовій у наданні статусу біженця. Якщо це відбудеться і рішення лишиться, то наступним кроком буде рішення Генеральної прокуратури про її екстрадицію в Казахстан, проти чого ми будемо заперечувати і обстоювати свою позицію в судових органах”, – заявив Грищенко.

14 січня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва мав розглядати справу Жанари Ахметової, екстрадиції якої просить Казахстан, проте засідання перенесли на 28 січня. 

UPD8: Наступне судове засідання відбудеться 28 січня, час ще уточнюється. UPD7: Суд оголосив перерву у засіданні у…

Gepostet von Olexandra Matviychuk am Dienstag, 14. Januar 2020

Нагадаємо, що Жанара Ахметова – казахстанська журналістка й активістка опозиційного руху “ДВК” (“Демократичний вибір Казахстану”), який влада Казахстану заборонила за звинуваченнями в “екстремізмі”, “розпалюванні соціальної ворожнечі” і “формуванні негативного образу влади”. У 2009 році казахстанський суд засудив Ахметову до семи років в’язниці за звинуваченнями в “шахрайстві”, але відтермінував виконання вироку до досягнення її дитиною 14-річного віку (до 2021 року). У березні 2017 року вона літаком прибула до України і звернулася до Державної міграційної служби за наданням статусу біженки. 

У березні минулого року ДМС відмовила їй у наданні статусу біженки. 

За словами правозахисників, міграційна служба України просто закриває очі на політичний контекст переслідування Ахметової.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter