“Земля блакитна, ніби апельсин” та ще 12 стрічок: Docudays UA – 2020 назвав своїх переможців

Дата: 04 Травня 2020
A+ A- Підписатися

17-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив переможців та переможниць. 2 травня відбулась онлайн-церемонія нагородження, яку провели Ангеліна Карякіна та Максим Щербина.

Як повідомили виданню ZMINA в пресслужбі фестивалю, головну нагороду конкурсу “Docu / Світ” отримав фільм “Земля блакитна, ніби апельсин” української режисерки Ірини Цілик. На думку журі, він “вражає креативністю режисерських рішень і позитивністю персонажів” і “доводить нам, що створення фільму в жорстких умовах також може бути актом витривалості та позитивного впливу на родину та спільноту”.

“За сміливість, за створення такої необхідної стрічки в країні, де кіновиробництво – це соціальний активізм”, спеціальну відзнаку конкурсу “Docu / Світ” отримала стрічка Андреса Фіґередо “Причина”.

Головний приз конкурсу “Docu / Україна” отримує унікальна оповідь про сім’ю “Земля блакитна, ніби апельсин” Ірини Цілик. На думку суддів, “…режисерка трансформує історію родини в складну та багатошарову роботу з дивовижним метааспектом, який водночас ставить під питання і прославляє форму документального кіно”.

Це є досягненням – зробити так, щоб конструкція склалася в цілісний емоційний досвід. Саме це, на думку журі, відбувається у фільмі “Ґрейкі” Енріке Рібеса, що отримує головну нагороду в конкурсі “Docu / Коротко”.

Спеціальну відзнаку вирішили віддати фільму, “що вирізняється неоповідним характером, чия простота, ясність і стислість дозволяє за короткий проміжок часу передати ландшафт міста Києва”, – стрічці “Колообіг” Олексія Радинського.

У номінації “Rights Now!” правозахисне журі визначило головним переможцем фільм “Опівнічний мандрівник” режисера Хассана Фазілі.

“Нагороду присуджено за чудове поєднання перспектив, що змальовує яскравий і обнадійливий портрет сім’ї, а також засуджує кризу біженців. За сильних і достовірних персонажів і за здатність режисера кінематографічно передати актуальну й універсальну тему так, щоб залучити й мотивувати глядача доєднатися до розвитку чи ж вирішення питання, про яке йдеться у фільмі”, – резюмує правозахисне журі фестивалю.

Спеціальні відзнаки Rights Now! отримали фільми “Будда в Африці” Ніколь Шефер та “War Note” Романа Любого.

З-поміж номінантів Rights Now! свій фільм-фаворит обрала телевізійна платформа Current Time. Нагороду здобув фільм, “який не лише робить визначний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність, а й… самим фактом свого створення виконує завдання застосувати принципи прав людини на користь героїв цього фільму”. Це стрічка “Опівнічний мандрівник” Хассана Фазілі, яка отримує від медіапартнера фінансову винагороду в розмірі $3000.

“За трепетну безмежну любов до людей і життя. За відчайдушну чесність відкрити нові несподівані якості світу, який досі здавався зрозумілим”, призом пам’яті продюсера фестивалю Андрія Матросова організатори Docudays UA нагородили стрічку “War Note” Романа Любого.

Головний приз підліткового журі отримала стрічка “Безсмертний” Ксенії Охапкіної. Вердикт підлітків: “Фільм зачіпає проблеми тисяч понівечених людських доль. Головними героями картини є діти, а місто – фоном і символом системи, з якої не можуть вирватися декілька поколінь.  

“Безсмертний” – це саме той випадок, коли візуальні зв’язки породжують зв’язки смислові”.

Стрічці “Панки” Масьї Омса дісталася спеціальна відзнака підліткового журі – “передусім через винятковість і доповненість сюжетної композиції: фільм є доказом того, що комплексний конфлікт і видимі зміни персонажів не є “привілеями” ігрового кіно”.

Глядачі та глядачки обрали свого фаворита: ним став фільм режисера Романа Любого “War Note”.

У межах індустрійної секції “Docu / Про” відбулася презентація українських документальних повнометражних фільмів на стадії виробництва та постпродукції Ukrainian Doc Preview. Шість кінопроєктів було презентовано відбірникам світових фестивалів і представникам міжнародних фондів, сейлз-компаній та бродкастерам. На переможців Ukrainian Doc Preview цьогоріч очікувало шість призів.

Нагороду Українського інституту в розмірі 150 тис. грн на промоцію та дистрибуцію майбутнього фільму отримав “проєкт, який розповідає про унікальну українську історію в незвичних обставинах”, – стрічка “Сіль з Бонневілю” режисера Семена Мозгового.

Приз від телевізійної платформи Current Time у розмірі $2000 отримав фільм “Залізні метелики” Романа Любого як “приклад оригінального та блискучого кіномистецтва, якому вдається використати зовсім нову мову для розповіді очевидної історії про сюрреалістичність війни”.

“Щоденник нареченої Христа” Марти Смеречинської отримав дві нагороди. Зокрема, приз East Silver Caravan Award, що передбачає підтримку з розповсюдження стрічки на міжнародних кінофестивалях протягом одного року.

“Це історія особистої відваги, віри і рішучості, але також і унікальний погляд на ізольовану спільноту”, – стверджують в Institute of Documentary Films. Також стрічка здобула нагороду від DOK Leipzig, а саме дві акредитації для відвідин німецького кінофестивалю DOK Leipzig та DOK Co-Pro Market у жовтні 2020 року.

Нагороду розвитку талантів від Європейської асоціації документального кіно отримав проєкт “Ельфова вежа” режисерки Поліни Кельм. Команда стрічки отримує дві безкоштовні підписки на членство в Європейській асоціації документального кіно (DAE) протягом одного року з доступом до сервісів DAE, зокрема онлайн-консалтингу та ексклюзивних нетворкінгових подій. 

“За перспективний підхід до зображення дещиці нормальності, любові, спокою і природи на противагу нинішнім безпрецедентним обставинам і викликам” приз від організації Pitch the Doc отримує проєкт “Плай” режисерки Єви Джишиашвілі. Нагорода передбачає консультаційну сесію з розроблення та промоції фільму. Команду стрічки консультуватимуть визначні експерт(к)и від Pitch the Doc протягом року.

Організатори зазначають, що цього року фестиваль встановив низку рекордів: понад 4 тисячі хвилин безкоштовного актуального документального кіно онлайн, 250 віртуальних зустрічей у секції для професіоналів “Docu / Про”, 70 фільмів з адаптованими субтитрами для людей з порушенням слуху і три фільми зі звукописом для незрячих. Дві церемонії і 18 подій Rights Now! перекладено жестовою мовою.

Як відомо, у зв’язку з карантином Docudays UA вперше проходить онлайн. До 10 травня на платформі docuspace.org будуть доступні 43 документальні фільми з конкурсних та позаконкурсних програм 17-го Docudays UA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter