Зеленський звільнив Уповноваженого з прав дитини Кулебу

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський звільнив Миколу Кулебу з посади Уповноваженого з прав дитини та призначив радником – уповноваженим президента України з прав дитини та дитячої реабілітації виконавчу директорку громадської організації “Відчуй” Дар’ю Герасимчук.

Відповідний указ опублікували на сайті голови держави. 

Фото: pechersk.kyivcity.gov.ua

Кулеба обійняв посаду Уповноваженого у грудні 2014 року. На власній сторінці у фейсбуку він не повідомив про причини звільнення. 

“Залишаю посаду, але не залишаю сферу захисту дітей і надалі працюватиму заради них”,написав вже колишній уповноважений. 

Минулого року Кулеба втрапив у скандал, коли на власній сторінці у фейсбуку порівняв ЛГБТ-родини з ґвалтівниками та назвав їх однією із загроз сурогатного материнства. Через це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова була змушена нагадати йому про статтю 68 Конституції, де йдеться про те, що обов’язком кожної людини є не зазіхати на права і свободи, честь і гідність інших. 

У Офісі президента відбулися й інші кадрові зміни, окрім звільнення Кулеби. Так, з’явилась посада радника – уповноваженого президента з питань безбар’єрності, яку обійняла голова громадської організації “Безбар’єрність” Тетяна Ломакіна. До її сфери відповідальності, як зазначили у Зеленського, належатиме “забезпечення здійснення президентом конституційних повноважень щодо додержання конституційної норми про визнання в Україні людини, її життя та здоров’я, честі й гідності, недоторканності та безпеки найвищою соціальною цінністю”.

Голова громадської організації “Безбар’єрність” Тетяна Ломакіна. Фото: фейсбук-сторінка Ломакіної

“Безбар’єрність означає широке бачення змін для багатьох людей. Йдеться про все суспільство, в тому числі маломобільні групи населення: літні люди, люди з інвалідністю, мами і тата з дитячими візочками, люди, які отримали травму на роботі та інші. Безбар’єрність потрібна Україні, тому що відповідає на запит суспільства на гідність та повагу”,написала у фейсбуку Ломакіна після призначення. 

Напрям Уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників бойових дій залишиться за Вадимом Свириденком, який працюватиме тепер вже в статусі радника – уповноваженого президента України з питань учасників бойових дій.

Відбулась заміна й у напрямі Уповноваженого президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України. Тепер в Офісі Зеленського працюватиме радник – уповноважений президента України з питань Фонду президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Цю посаду обійняла Ольга Будник. У президента сподіваються, що завдяки цій заміні вдасться активізувати виконання державних гуманітарних програм, спрямованих на розвиток людини та прогрес суспільства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter