Зеленський запросив Росію приєднатися до Кримської платформи

Дата: 23 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
Президент Володимир Зеленський запросив Росію до Кримської платформи задля спільного вироблення шляхів деокупації Криму.
 
Своє запрошення він оголосив у завершальному виступі саміту Кримської платформи.
 

За його словами, Російська Федерація так активно обговорювала, коментувала, реагувала на ініціативу, що складається враження, ніби вона повноцінний учасник Кримської платформи.

“Якщо цей майданчик так цікавить її, ми запрошуємо Російську Федерацію приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки”, – сказав президент і пообіцяв, що в декларації саміту завжди буде рядок для підпису представника Російської Федерації. Він припустив, що він поставить свій підпис на останньому саміті Кримської платформи в Ялті.
 
Як відомо, 23 серпня представники 46 країн та міжнародних організацій мають підписати Декларацію Кримської платформи.
 
 
За словами президента, декларація чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму, зобов’язання розглянути запровадження додаткових санкцій щодо РФ у разі подальшої агресії, об’єднання зусиль усіх країн-учасниць для зміцнення безпеки й стабільності в Чорноморському регіоні.

“Уперше на міжнародному рівні РФ визнано державою-окупантом, і вона має негайно припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території, забезпечити безперешкодний доступ до Криму для міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій”, – сказав він.

Президент повідомив, що в кожній країні-учасниці саміту буде визначено відповідального для співпраці з Офісом Кримської платформи.

Нагадаємо, 23 серпня відбувається установчий саміт Кримської платформи за участю представників 46 країн та міжнародних організацій, на якій мають підписати фінальну декларацію про невизнання протиправної тимчасової окупації Росією Кримського півострова. До цієї декларації в майбутньому зможуть приєднатися держави, представники яких не приїхали 23 серпня до Києва.

На саміті Кримської платформи заплановано такі панелі:

  • про невизнання спроби анексії Криму;
  • про мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону;
  • про шляхи реінтеграції Криму через права людини й сталий розвиток;
  • про відновлення прав кримськотатарського народу.

Кримська платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активність у п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter