Зеленський запропонує Раді запровадити економічний паспорт українця

Дата: 01 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський пообіцяв внести на розгляд парламенту законопроєкт про економічний паспорт українця, відповідно до якого плата за використання надр накопичуватиметься на персональних рахунках дітей українських громадян.

Про це повідомили на сайті Офісу президента. 

Фото: Офіс президента

Заяву про ідею запровадження економічного паспорта українця Зеленський зробив під час свого послання Верховній Раді 1 грудня, однак про впровадження економічного паспорта розповідав і раніше, називаючи цей крок втіленням у життя його передвиборчих обіцянок. 

Під час виступу в парламенті Зеленський подякував нардепам за ухвалення нещодавно податкового закону, який серед іншого підвищує податкове навантаження на видобуток руди. Завдяки цьому та ще не внесеному законопроєкту, за словами президента, “олігархи стануть справжніми інвесторами в майбутнє наших дітей”.

“Ми спрямуємо ці кошти і Отримані за використання надр. – Ред. на наших дітей. Тому до 10 грудня цього року вперше за всю історію нашої незалежності я внесу (до Верховної Ради. – Ред.) законопроєкт про економічний паспорт українця. Відповідно до нього, ці кошти – плата за використання наших українських надр – накопичуватимуться на персональних рахунках дітей громадян України”, – заявив він. 

За задумом Зеленського, після досягнення повноліття діти зможуть використати накопичення з депозитного рахунку для здобуття освіти в Україні чи купівлі власного житла.

Також глава держави анонсував запуск програми “Українська мрія”, згідно з якою кожен громадянин, який чесно сплачує податки, зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні для придбання нерухомості, електромобіля, здобуття освіти або зміни професії.

Ще на початку минулого року депутат Дмитро Костюк зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про економічний паспорт українця. Він пропонував створити “Фонд майбутнього”, який відраховував би на особисті рахунки українців, що народжені в Україні після 1 січня 2021 року та проживали на території України впродовж 18 років, 1% з реалізації всіх корисних копалин. 

Депутати допоки не розглянули цього законопроєкту, а у висновку Комітету з питань економічного розвитку, який аналізував положення документа, йшлося, що його ухвалення, попри заяви автора, збільшить витрати держбюджету. 

Раніше ZMINA повідомляла про аналітичну довідку ООН “Демографічні процеси”. Його автори прогнозують, що населення України може скоротитися до 35 мільйонів жителів до 2050 року. Близько третини українців помирає у віці до 65 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter