“Немає нічого нового”: Зеленський уперше прокоментував фільм-розслідування “Слідства.Інфо” щодо офшорів

Дата: 18 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський у коментарі щодо фільму-розслідування “Офшор 95” авторства журналістів проєкту “Слідство.Інфо” про пов’язані з ним офшорні компанії заявив, що в ньому немає нічого нового, а сюжет фільму, “чесно кажучи, не дуже”.

Таку заяву він зробив під час інтерв’ю на телеканалі ICTV 17 жовтня. 

Джерело: president.gov.ua

“Це було для мене як дежавю. У 2019 році все те саме кіно я бачив на каналах олігарха Порошенка, який показував, тому що розумів, що проти мене нічого немає, бруду ніякого немає”, – сказав президент.

Зеленський назвав факти, про які йдеться в розслідуванні, “старою історією” і наголосив на тому, що “жодної нової деталі не побачив”.

“Це говорить про те, що з 2019 року на мене як на президента України нічого товариш Петро так і не знайшов. Це тішить трішечки”, – уточнив він.

Водночас він заперечив, що офшори використовувалися для незаконного відмивання коштів з України.  За його словами, створенням таких компаній за часів президента-втікача Віктора Януковича займалися “всі… особливо бізнес, пов’язаний з телебаченням, зі ЗМІ”, оскільки це “дозволяло вберегтися від впливу політики на діяльність”.

Він заявив, що тоді через сатиру в програмі “Вечірній квартал” на його бізнес тиснули, а податкова приходила з перевірками “якщо не щодня, то щотижня”.

“Я особисто побудував без бюджетів, без держави бізнес в Україні. З нуля. Відмиванням у 2019 році ніяких грошей, і з 2012 року, і з 2001-го, і з 2019-го не займались ані я, ані жоден член Студії “Квартал 95”. Ми займалися виключно творчістю”, – наголосив він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що керівництво “Київської Малої опери” відмовило журналістам незалежної розслідувальної агенції “Слідство.Інфо” в заздалегідь погодженому показі фільму “Офшор 95”, в основу якого лягли дані проєкту Pandora Papers – аналізу глобального витоку документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. Після розголосу ситуації прем’єра фільму все ж таки відбулася – 3 жовтня.

У фільмі розслідувачі, спираючись на документальні дані, стверджують, що 2012 року представники “Кварталу 95” нібито зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських Островах, у Белізі та на Кіпрі. Водночас у фільмі йдеться про те, що фірми Зеленського та його соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Ці кошти нібито можуть бути частиною історії з виведення та відмивання грошей ПриватБанку.   

Загалом над документами Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу – члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Фігурантами розслідування стала низка світових лідерів, зокрема президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, король Йорданії Абдулла ІІ, прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер та інші. Всього в документах офшорних компаній, за даними розслідувачів, фігурують близько 35 нинішніх та колишніх лідерів держав і понад 300 посадовців.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter